Zoeken...
TOP
Cultuur en Media Reviews

Nieuwe online serie: Dikke vette leugens

Dikke vette leugens is vanaf 9 oktober twaalf weken te zien op TikTok en npo3.nl.

De VPRO start vanaf 9 oktober met een nieuwe online serie over dik zijn: Dikke vette leugens. Volgens de makers is het een uitgesproken eerlijke, vrolijke en kritische online serie voor en door dikke mensen. En ook voor mensen die zich dik voelen en iedereen die de ervaring van dik zijn beter wil begrijpen. Presentator Tatjana Almuli interviewt bekende en onbekende gasten, waaronder prof. Liesbeth van Rossum over dieetleugens en de effecten van overgewicht op de gezondheid. Volgens de makers is Dikke vette leugens hard nodig, want dikke mensen krijgen veel te maken met discriminatie en vooroordelen. De maatschappij oordeelt over hen terwijl overgewicht geen keuze is.

Vetfobie ontmantelen en zelfacceptatie omarmen

Dikke mensen krijgen veel te maken met discriminatie en vooroordelen. De maatschappij oordeelt over hen, terwijl overgewicht geen keuze is. Dit blijkt uit een onderzoek van 3vraagt/EenVandaag over gewicht en lichaamsbeeld. Maar liefst 54 procent van de deelnemers heeft dikke mensen weleens veroordeeld als ze die zagen eten, en 10 procent lacht dikke mensen weleens uit. Van de mensen die zich omschrijven als “heel dik” heeft meer dan de helft in het afgelopen jaar een negatieve ervaring gehad met iemand in de zorg. Ook is meer dan de helft van deze groep respondenten dagelijks met hun lichaam bezig.

De serie Dikke vette leugens wil vetfobie op een geestige en kritische manier ontmantelen. Met als doel om misinformatie te weerleggen, stereotiepe beeldvorming te ontmantelen én zelfacceptatie te vieren.

Bekijk hier al mijn tips voor films en series

Header: Pexels

Stéfani gets fit

«

»

Volg @stefani_getsfit