Search
Close this search box.

Persoonlijke blog over leefstijl

Gezondheid / Leefstijl

Zitten is het nieuwe roken

Volgens mijn jongste zoon heeft hij zijn nieuwe schoenen van de postbode gekregen in plaats van opa en oma. Met een druk op de knop bestellen we tegenwoordig alles wat we maar willen hebben, we nemen op de automatische piloot de roltrap in plaats van de trap, zitten uren stil achter onze computer of televisie en in Amerika laten ze zelfs hun hond uit met de auto. We hebben het onszelf wel erg gemakkelijk gemaakt. Welvaart en comfort is natuurlijk heel prettig, maar het heeft ook een keerzijde. We bewegen veel te weinig en dat terwijl langdurig stilzitten gevaarlijke gezondheidsrisico’s heeft.

Wat doet stilzitten met jouw lichaam? Stilzitten betekent langzaam aftakelen. Als je een paar uur stil zit, verlies je spiermassa van de beenspieren. Je beenspieren zijn belangrijk voor de verbranding van vetten. Kortom, stilzitten is een gevaarlijke bezigheid!

Meten is weten

Ik was in de veronderstelling, dat je langdurig stilzitten wel kunt compenseren met regelmatig sporten. Nu besef ik hoe belangrijk het is om dagelijks actief te zijn. Niet alleen een paar keer per week sporten, maar dagelijks minimaal dertig minuten matig intensief bewegen.

Meten is weten. En daarom heb ik een Fitbit activitytracker aangeschaft om mezelf bewust te maken van het aantal stappen dat ik dagelijks zet. Het is voor mij een zetje in de rug om aan het einde van een lange werkdag toch nog een blokje om te gaan of in het weekend wat extra stappen te zetten. Ook geeft de Fitbit ieder uur een trilling als ik niet voldoende heb bewogen. Hierdoor word ik me ervan bewust dat ik moet bewegen.

Vitaliteit

Ik heb een zittend beroep en breng heel wat uren in de week door achter mijn bureau. Ik ontkom er gewoon niet aan. Gelukkig is mijn werkgever zich wel bewust van vitaliteit. Zo zijn de bureaus onlangs verwisselt voor moderne stabureaus. De printers en de koffie staan aan het einde van de gang, zodat mijn collega’s en ik genoodzaakt zijn om wat wandelingetjes te maken. Nieuw is dat bilaterale overleggen met de manager lopend plaatsvinden. En gelukkig er is altijd wel een collega in voor een lunchwandeling.

Regelmatig wordt vitaliteit onder de aandacht gebracht, diverse activiteiten en workshops georganiseerd om bewustwording te creëren. Zo schreef ik eerder al over de stoelmassages die één keer in de zoveel tijd worden aangeboden door mijn werkgever.

Beweeg elke dag

De oplossing is simpel: meer bewegen en minder zitten. Met bewegen bedoel ik wat anders dan sporten. Ik doel op matige inspanning, zoals wandelen en fietsen. Het lijkt misschien vanzelfsprekend, maar toch lukt het veel mensen niet om gewoontes en gedragspatronen aan te passen. Het kost tijd, moeite en investering om te veranderen. Maar het is het waard, want meer bewegen verbetert je levensverwachting en kwaliteit van leven. Door al die nieuwe technieken en ontwikkelingen bewegen we veel te weinig, hierdoor is obesitas een wereldwijd probleem. Een ongezonde leefstijl is te vergelijken met een trage zelfmoord, aldus Richard de Leth van Oersterk tijdens de training Oersterk in één dag. Dat is toch schokkend? Als dat je niet wakker schudt, dan weet ik het ook niet meer.

Ik vind het ontspannend om te wandelen en zo mijn hoofd leeg te maken. Ook met de kinderen vind ik het fijn om in het weekend de natuur in te gaan. Ook probeer ik wat vaker de fiets te pakken in plaats van de auto, kies ik bewust voor de trap of loop ik een blokje om. Met de kinderen ga ik veel naar buiten en probeer ik hen ervan bewust te maken dat bewegen en sporten gezond is. Zo ren ik regelmatig in de speeltuin met tikkertje of speel een potje voetbal. Ook haal ik mijn boodschappen op de fiets. Bewegen is een kwestie van DOEN.

SHARE: 

WELKOM OP MIJN BLOG!

EVEN VOORSTELLEN

Mijn naam is Stéfani, 38 jaar, getrouwd en werkende mama van twee jongens. Op eigen kracht veranderde ik mijn leefstijl van ‘couch potato’ naar ‘fitmom’. Mijn persoonlijke zoektocht is uitgegroeid in een passie voor gezond leven. Ik geef je een inkijkje in mijn persoonlijke leven en hoop je te enthousiasmeren om bewustere keuzes te maken en álles uit het leven te halen. Lees verder: Over mij.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

tastybasics logo