Zoeken...
TOP
Leefstijl

Warmetruiendag 2022

Alles uit de kast, elke trui telt!

Verwarm jezelf, niet de wereld; met dit motto doe ik, samen met honderdduizenden Nederlanders, mee aan de Warmetruiendag op vrijdag 11 februari 2022. Het is de grootste en vrolijkste klimaatactie van Nederland. Wist je dat je met één graad lager maar liefst 6% CO2 en 6% energie kunt besparen? En als we dit allemaal samen doen kunnen we op één dag het jaarverbruik van drie Waddeneilanden besparen. Samen hebben we impact: dág kolen en gas, hallo energiebesparing! Samen enthousiasmeren we nog meer mensen om energie te besparen. Daarbij gaat 1 op de 5 mensen na deelname aan Warmetruiendag bewuster om met energie.

Bewustwording

Warmetruiendag is een dag van heel Nederland en nodigt heel Nederland uit om collectief in actie te komen voor het klimaat. Nu de energietransitie op gang komt, gaat veel aandacht naar de maatregelen, de juiste aanpak en vooral ook wie daarvoor aan zet is. Warmetruiendag laat zien: het is geen of-of maar en-en: want allemaal samen hebben we impact! En: energiebesparing is urgenter dan ooit, want wat we niet gebruiken, hoeven we niet op te wekken. Samen kunnen we de uitstoot van de broeikasgassen te lijf gaan. Naast mensen thuis, scholen en overheden doen ook bedrijven massaal mee: niet alleen omdat het leuk en zinvol is om energie te besparen, ook vanuit een maatschappelijke missie bijvoorbeeld, of om collega’s, klanten en leveranciers te inspireren. Ik doe mee om energiebesparing op de kaart te zetten, want bewustwording is dé grootste stap in verandering. Deze klimaatactie zet me aan het denken over mijn stookgedrag en motiveert me om bewuster om te gaan met energie.

Alle kleine beetjes helpen, maar heel veel kleine beetjes helpen een boel! 

Warmetruiendag is een initiatief van Klimaatverbond Nederland, een samenwerking van 175 gemeenten, provincies en waterschappen voor impactvol lokaal klimaatbeleid. Op de website Warmetruiendag.nl vind je super veel informatie, nieuws, kun je je kosteloos aanmelden voor deelname en kun je een klimaatzelftest doen. Op veel simpele manieren kun je een bijdrage leveren aan een schonere wereld.

Een ruime meerderheid van de wereldbevolking is het erover eens dat de klimaatcrisis een noodsituatie is. Wij zijn die ene generatie die er nog echt iets aan kan doen. En nee, een extra warme trui is niet genoeg om het klimaat te redden, maar: elke trui telt. Dus laten we ons niet gek maken met denken dat de ander aan zet is: het is tijd voor actie!

Eerder schreef ik over het oprapen van zwerfafval, oftewel plandelen, en duurzame kleding.

Copyright afbeeldingen: Warmetruiendag

Stéfani gets fit

«

»

Volg @stefani_getsfit