Search
Close this search box.

Persoonlijke blog over leefstijl

Boeken / Reviews

Wanneer je lichaam nee zegt

Wat als je lichaam nee zegt? Wat doe je dan? Ga je maar ‘gewoon’ door of luister je naar je lichaam? De titel ‘Wanneer je lichaam nee zegt‘ was voor mij de aanleiding om dit boek graag te willen lezen. In deze internationale bestseller beschrijft Gabor Maté de effecten van stress op onze gezondheid. In het bijzonder noemt hij de stressfactoren die wij oplopen als kind en die, als wij volwassenen zijn, onze gezondheid beïnvloeden. Wanneer we geen nee durven te zeggen tegen onze door stress geregeerde manier van leven, zal ons lichaam dat uiteindelijk voor ons doen. We raken uitgeput en ontwikkelen onder andere hart- en vaatziekten, artritis, kanker en MS.

Het verband tussen lichaam en geest

Bij trauma denk je misschien aan een wereldramp, zoals een tsunami of oorlogssituatie. Dat is wat de meeste mensen zien als trauma. Maar ook het plotseling verliezen van een baan, het beëindigen van een relatie of de dood van een dierbare is een stressvolle gebeurtenis. Daarnaast zijn er ook nog chronische dagelijkse stressfactoren die op de lange termijn schadelijk kunnen zijn voor je gezondheid. Gabor Maté is ervan overtuigd dat bijna alle psychische stoornissen een gevolg zijn van ervaringen in de kindertijd.

Lees ook: De gezonde weg uit het doolhof van vermoeidheid

Stressvolle gebeurtenissen

We leven in een stressvolle samenleving en niet eerder waren er zoveel mensen met stressgerelateerde klachten. Zo melden zich veel mensen bij de huisarts met hoofdpijn tot chronische vermoeidheid, van somberheid tot hartkloppingen. Vaak komt naar voren dat de werkelijke oorzaak veel dieper ligt. Een bekende uitspraak van Gabor Maté is: ‘Trauma is niet iets wat je overkomt. Het is iets wat in jou gebeurt, als gevolg van wat er met je gebeurt.‘ Trauma is een interne verwonding die ervoor zorgt dat je vanuit angst leeft en je belemmert om je leven ten volle te leven.

Wanneer je lichaam nee zegt staat vol wetenschappelijke inzichten en adviezen, maar ook de persoonlijke zoektocht van de schrijver zelf. Ook deelt Gabor Maté pakkende voorbeelden van wat er kan gebeuren wanneer emoties langdurig niet gehoord en onderdrukt worden. Het is zowel een informatief en interessant boek die prettig en begrijpelijk leest.

Hoe goed ken je jezelf?

Wanneer je lichaam nee zegt nodigt je uit om jezelf beter te leren kennen en je gezondheid te bevorderen. Gabor Maté houd je een spiegel voor om je te laten zien dat we onbewust ongezonde keuzes voor onze gezondheid maken. Door het onderdrukken van moeilijke emoties ervaren we minder plezier en raken we het contact met onszelf kwijt. Zodra je je hier bewust van bent, kun je het tij keren en aan het roer staan van je eigen leven. Vraag jezelf eens af: Ben je een pleaser? Waar zeg je geen nee, terwijl je eigenlijk nee wilt zeggen? Hoe goed ken je jezelf? Als je je hier bewust van bent dan is Gabor Maté ervan overtuigd dat het zowel lichamelijk als geestelijk beter met je gaat. Focus je op de band met jezelf. Zorg goed voor je lichaam, eet gezond en zorg voor voldoende beweging. Stem je geest en lichaam op elkaar af en leer beide goed kennen. De inzichten en adviezen in ‘Wanneer je lichaam nee zegt‘ zijn zeer waardevol om te werken aan de beste versie van jezelf.

Wanneer je lichaam nee zegt | Gabor Maté | Uitgeverij Ankhermes | ISBN 9789020216820

Meer leestips

SHARE: 

GERELATEERD

WELKOM OP MIJN BLOG!

reset outerwear

EVEN VOORSTELLEN

Mijn naam is Stéfani, 38 jaar, getrouwd en werkende mama van twee jongens. Op eigen kracht veranderde ik mijn leefstijl van ‘couch potato’ naar ‘fitmom’. Mijn persoonlijke zoektocht is uitgegroeid in een passie voor gezond leven. Ik geef je een inkijkje in mijn persoonlijke leven en hoop je te enthousiasmeren om bewustere keuzes te maken en álles uit het leven te halen. Lees verder: Over mij.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

tastybasics logo