Zoeken...
TOP
Leefstijl Mindset Natuur Persoonlijk Wandelen

Wandel de wereld schoon

Voel jij je te goed om andermans troep op te ruimen?

Sigarettenpeuken, kauwgom, snoepwikkels, flesjes en blikjes op straat, in het park, op het strand en zelfs in zee. Afval blijft rondzwerven en dat duurt soms langer dan je denkt. Plastic flessen zijn zelfs helemaal niet afbreekbaar en blijven dus oneindig rondzwerven. Maar ook fruit(schillen) vallen onder zwerfafval. Zo doet een banenschil er wel een jaar over om af te breken. Laatst deelde ik op Instagram dat onze dag aan zee vroegtijdig werd beëindigd, doordat mijn oudste zoon in een glasscherf stapte. Ik voelde me geroepen om in actie te komen en mee te helpen aan het bestrijden van zwerfafval.

Zwerfafval

Zwerfafval is afval dat in de afvalbak hoort, maar daar niet terecht komt. Slordigheid en onverschilligheid zorgen voor veel zwerfafval. Vaak beseffen mensen niet goed dat ze zwerfafval veroorzaken of ze denken dat anderen het wel opruimen. Behalve menselijk gedrag, kan zwerfafval ook ontstaan door gebrekkige afvalvoorzieningen en weersomstandigheden. Zwerfafval is de grootste ergernis van Nederlanders over hun eigen buurt. Uit onderzoek blijkt zelfs dat bijna 95% van de Nederlanders zich ergert aan zwerfafval. Toch gooit één van de vier mensen zelf ook wel eens wat op straat. Geschat wordt dat er in Nederland 50 miljoen kilo zwerfafval per jaar op straat of in het groen belandt. 

We don’t want to live in the trash can, stop making it one.

Zwerfafval is niet alleen ergerlijk, het is ook schadelijk voor dieren, vervuilt het landschap of woonomgeving en kost het de gemeente veel geld om deze troep op te ruimen. Met kleine dingen kun je al in actie komen tegen zwerfafval. Bijvoorbeeld door tijdens een wandeling of het uitlaten van je hond een vuilgrijper mee te nemen en troep op te rapen. Dagelijks zijn al duizenden mensen actief bezig om op te ruimen en er zijn er toffe initiatieven, zoals de grondstofjutters en de Plandelman. Samen met mijn kinderen besloot ik ook een steentje bij te dragen aan een schone buurt.

Plandelen

Plandelen is wandelen en tegelijkertijd zwerfafval rapen. Super laagdrempelig en iedereen kan het. Van klein tot groot, van kleuter tot pensionado en van kantoorslaaf en student tot zzp-er. Of je in topconditie bent of wat minder mobiel. Het tempo bepaal je zelf en een zak open houden kan iedereen. Zelfs daar heb je handige hulpjes voor, zoals een Handihoop. Het opruimen van zwerfafval levert méér op dan alleen een prettig schone buurt. Het is ook een leuke manier om samen actief bezig te zijn of even bij te kletsen. Maar zelfs in je eentje kun je al een groot verschil maken. Alle beetjes helpen.

Jong geleerd is oud gedaan

Op school en de BSO leren mijn kinderen al over (zwerf)afval en recyclen. Sindsdien wijzen ze altijd zwerfafval aan. Mijn vierjarige weet al heel goed dat afval in de prullenbak moet en wijst dan ook overal op straat zwerfafval aan. ‘Dat hoort in de prullenbak toch mama?’ ‘Waarom ligt er plastic in de sloot mama, dat hoort toch niet?’ Plandelen is zo’n kleine moeite om bij te dragen aan een beter milieu. Het is ook één van de meest effectieve, maar ook leuke en laagdrempelige manieren om je kinderen milieubewust te maken. 

Geef de planeet een grote schoonmaakbeurt!

Om veilig zwerfafval te rapen, maken we gebruik van handschoenen en vuilgrijpers. Er wordt niets met de handen gepakt. Mijn jongens maken gebruik van een afvalgrijper, de ‘Graptor‘, die speciaal is ontwikkeld voor kinderen met een stoer dinosaurus ontwerp. Zo wordt het zwerfafval opruimen nog leuker! We hebben duidelijke afspraken gemaakt over waar we afvalrapen en wat er gepakt mag worden. Geloof me, je komt de raarste dingen tegen.

Plandelen met kids

Op de website van de Plandelman vind je behalve tips en hulpjes ook een zwerfiebingokaart. Hiermee wordt het plandelen echt een feestje. Wie haalt als eerste bingo, en wie slaagt erin om de volledige kaart bij elkaar te plandelen? Dikke pret! Oudere kinderen (mét een smartphone) worden ook opgeroepen om een foto van opgeraapt zwerfafval te delen op social media. Zo creëren we met elkaar meer bewustwording.

Op de website van NederlandSchoon vind je veel informatie en inspiratie over het voorkomen en bestrijden van zwerfafval. NederlandSchoon is een onafhankelijke Stichting die zich inzet om zwerfafval in Nederland te voorkomen en te bestrijden. Als je hier een opruimactie aanmeldt, ontvang je kosteloos een starterspakket en/of kinderpakket om te gebruiken tijdens het afvalrapen. Een initiatief van NederlandSchoon is bijvoorbeeld Aan de slag met afval, waar je leuke educatieve activiteiten vindt voor kinderen. Voor de allerkleinsten zijn er bijvoorbeeld kleurplaten en voor de oudere kinderen spelletjes.

Bewustwording is belangrijk om gedrag te veranderen, zodat al het afval voortaan in de prullenbak belandt. Op zaterdag 19 september 2020 is het World Cleanup Day. De grootste wereldwijde opschoonactie. Maar liefst 180 landen doen mee. Wij natuurlijk ook. Zwerfafval? Daar vegen we samen de vloer mee aan! 

De vuilgrijpers en Handihoop zijn gesponsord door Donar, www.donargroenshop.nl

Stéfani gets fit

«

»

Volg @stefani_getsfit