Zoeken...
TOP
Gezondheid Leefstijl

Voedselkeuzelogo Nutri-Score

nutri score

Vind je het moeilijk om gezonde keuzes te maken in de supermarkt? Los van het feit dat de keuze aan producten eindeloos is en je aan vele verleidingen wordt blootgesteld, wordt je ook misleid door sommige verpakkingen. Dit maakt het lastig om een gezonde keuze te maken. En wat is dan gezond? Hiervoor is heldere en betrouwbare informatie op producten nodig. Daarom wordt Nutri-Score in 2021 hét voedselkeuzelogo van Nederland. 

Nutri-Score

De Nutri-Score is een voedingswaarde-etiket in stoplichtkleuren. Zo kun je in één oogopslag zien hoe (on)gezond een product is. De Nutri-Score helpt je om producten simpel en snel met elkaar te vergelijken. Zo kun je gezondere keuzes in de winkel maken, bijvoorbeeld bij de aankoop van ontbijtkoek. Ontbijtkoek is een populair tussendoortje en dat zie je in de supermarkt. Er komen steeds meer smaken en soorten. Maar hoe weet je wat een gezonde keuze is? Met het voedselkeuzelogo op de voorkant van de verpakking zie je straks in één oogopslag dat ontbijtkoek zonder suiker een donkergroene A heeft. Dat is dus een gezondere keuze dan de naturel ontbijtkoek met een gele C. Of de variant appel & rozijn met een donkeroranje D. Als je precies wilt weten wat er in een product zit, draai je de verpakking om. De ingrediëntentabel blijft bestaan.

De Nutri-Score beoordeelt producten globaal. Het neemt niet enkel ongezonde voedingstoffen, zoals verzadigde vetzuren, suiker en zout, op in de berekening. Ook positieve worden meegenomen: vezels, eiwitten, fruit, groenten en noten. Het resultaat wordt vertaald in een kleurenschaal in vijf stappen, samen met de letters A tot en met E. Gezonde producten krijgen een donkergroene A of lichtgroene B, in het midden is er een gele C. Ongezonde producten zoals snoepjes of vette snacks krijgen een oranje D of zelfs een rode E.

Gezonder winkelen

Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat Nederlanders gezonder willen eten, maar de onduidelijke etiketten als belemmering ervaren om gezonder te gaan eten. De overheid heeft Nutri-Score gekozen als voedselkeuze voor Nederland. Maar dat betekent niet dat fabrikanten verplicht zijn Nutri-Score op hun verpakkingen te plaatsen. Het verplicht stellen van een voedselkeuzelogo moet op Europees niveau worden bepaald.

Een voedselkeuzelogo zie ik als één van de mogelijke maatregelen die kunnen helpen om mensen gezonder te laten leven. Ook andere maatregelen, zoals prijsmaatregelen, het vergroten van het gezonde aanbod in de leefomgeving, verbod op kindermarketing en voedselonderwijs spelen naar mijn idee een belangrijke rol in het bevorderen van een gezonder voedingspatroon.

Meer informatie over de Nutri-Score vind je op Rijksoverheid.nl. Ben je benieuwd naar mijn persoonlijke leefstijlverandering? Neem dan een kijkje bij Mijn verhaal. Ben je benieuwd waar ik mij dagelijks mee bezig houd? Volg me dan op Instagram. In de ‘highlights’ geef ik je een inkijkje in mijn persoonlijke leven. Ook deel ik regelmatig leuke winacties op mijn feed en vind je korte video’s (onder reels) van mijn workouts.

Copyright afbeeldingen: Rijksoverheid

Stéfani gets fit

«

»

Volg @stefani_getsfit