Search
Close this search box.

Persoonlijke blog over leefstijl

Boeken / Reviews

Voedsel voor je geest – Jonathan Klaassen

Wat je echt moet weten over gezond eten en voedselhypes

Ik ken hem van Instagram: Jonathan Klaassen. Jonathan is online diëtist, voedingscoach en auteur van het boek ‘Voedsel voor je geest’. “Orde te scheppen in de verwarrende wereld van voeding” dat is zijn missie. De belangrijkste boodschap van het boek is dat je je niet van de wijs moet laten brengen door voedselhypes en voedselgoeroes. Doordat je overal tegenstrijdige berichten over voedsel vindt, zie je door de bomen het bos niet meer. Je leest van alles, hoort van alles, maar wat nou écht waar is, is een raadsel. De buurvrouw die zegt dat je geen brood meer moet eten, je schoonzus die zegt dat je moet gaan detoxen of je vriendin die zegt dat je geen vlees meer moet eten.

In ‘Voedsel voor je geest’ schept Jonathan duidelijkheid met bevindingen die voornamelijk wetenschappelijk onderbouwd zijn. Ook deelt hij zijn ideeën, opvatting en mening als ervaren diëtist. Jonathan laat zien dat diëten geen oplossing bieden en legt uit wat een gezond voedingspatroon is. In dit no-nonsense boek wordt duidelijk hoe je wél kunt afvallen en hoe je gezond en fit kunt worden en blijven door middel van een stappenplan. ‘Voedsel voor je geest’ is interessant voor iedereen die wil leren over gezond eten, maar dat graag op een luchtige, humoristische, pakkende en eigentijdse manier doet.

Inhoud

Het boek Voedsel voor je geest is verdeeld in vier delen:
Deel 1: Wat zit er allemaal in ons voedsel?
Deel 2: De wereld van voedselhypes
Deel 3: Diëten
Deel 4: het 7 stappenplan om gezonder te eten

Het fundament van gezond eten is kennis over wat er allemaal in ons voedsel zit. Het boek begint dan ook met uitleg over de belangrijkste voedingstoffen. Hartstikke interessant natuurlijk, maar wat je écht wilt weten is of je voldoende van alles binnenkrijgt. Jonathan verwijst hiervoor naar de Eetmeter van het Voedingscentrum. Een goede tip waar je meteen mee aan de slag kunt gaan.

De voedselhypes vliegen ons om de oren. Wat moet je nog geloven en wat niet? In deel 2 wordt dit allemaal duidelijk. Zelf vond ik vooral het hoofdstuk over E-nummers heel interessant. Ik heb geen goed gevoel over deze stoffen en denk vooral aan kunstmatige toevoegingen die alleen maar slecht kunnen zijn. Met de informatie uit dit boek nuanceer ik mijn mening hierover. Deel 2 gaat ook in op o.a. brood, aspartaam in light-dranken, of pure chocolade wel echt zo gezond is en soorten zout.

Wist je dat er wel honderden verschillende diëten bestaan? Zo hoorde ik laatst voor het eerst van een carnivorendieet, waarbij alleen maar vlees wordt gegeten. Diëten zijn er in allerlei soorten en maten. Jonathan legt in deel 3 uit waarom het niet verstandig is om een dieet te volgen. Focus op de basis, is het advies van Jonathan. Daar sluit ik mij helemaal bij aan. Uit eigen ervaring weet ik dat diëten geen blijvende gewichtsverandering teweeg brengt, maar een gezonde leefstijl wel. Uiteindelijk gaat het om de toepassing van de opgedane kennis in de praktijk. Jonathan heeft een 7-stappenplan ontwikkeld om je te helpen naar een gezondere versie van jezelf.

Dit vind ik ervan

De schrijfstijl van Jonathan spreekt me aan: no nonsens en recht door zee. Het boek bevat veel duidelijke informatie en leest als een trein. Daarnaast geeft Jonathan ook goed aan wanneer hij zijn mening geeft en dat het jou vrij staat om hier anders over te denken. In het stappenplan herken ik veel stappen die ik op eigen kracht heb gezet. Als ik nog niet had bereikt, waar ik nu ben, dan had ik met behulp van dit stappenplan zeker weten progressie geboekt. In de visie en missie van Jonathan kan ik mij ook helemaal vinden. “Ga gewoon voor altijd gezonder eten en zie wat dat met je doet. Daarbij draait alles om balans.” Uiteindelijk om een gezonde leefstijl met een gezond eetpatroon waar jij je goed bij voelt.

Voor het totale overzicht van mijn boekrecensies, zie: Boeken.

SHARE: 

WELKOM OP MIJN BLOG!

EVEN VOORSTELLEN

Mijn naam is Stéfani, 38 jaar, getrouwd en werkende mama van twee jongens. Op eigen kracht veranderde ik mijn leefstijl van ‘couch potato’ naar ‘fitmom’. Mijn persoonlijke zoektocht is uitgegroeid in een passie voor gezond leven. Ik geef je een inkijkje in mijn persoonlijke leven en hoop je te enthousiasmeren om bewustere keuzes te maken en álles uit het leven te halen. Lees verder: Over mij.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

tastybasics logo