Zoeken...
TOP
Leefstijl Persoonlijk

Vitaliteitscoach

Als je iets leuk vindt dan voelt het niet als werken, zeggen ze wel eens. Zo was het ook met mijn opleiding tot vitaliteitscoach. Als een spons absorbeerde ik alle informatie over vitaliteit en gezondheid op. Ik begon de opleiding met kriebels in mijn buik. Zou het mij wel lukken om coaching skills eigen te maken? Zoals altijd twijfelde ik aan mezelf en moest ik uit mijn comfortzone komen om het tóch te doen. De opleiding tot vitaliteitscoach werd een persoonlijke uitdaging.

Wie niet waagt, wie niet wint

Al in de eerste bijeenkomst realiseerde ik me dat mijn idee van een coach mijlenver lag van de werkelijkheid. Je hoeft geen adviseur, expert of leidinggevende te zijn om te coachen. Ook de manier waarop en wie je coacht zijn ontzettend divers. Mijn angst voor coachen zat ‘m in de vraag of ik wel goed genoeg zou zijn. Ik vind het het nogal een verantwoordelijkheid om iemand anders te begeleiden. Maar je hoeft geen één-op-één gesprekken te doen. Je kunt op allerlei manieren coachen, ook ’tussen de bedrijven door’.

Ondanks de vraagtekens die ik bij mezelf stelde, besloot ik om de sprong te wagen. Wie niet waagt, wie niet wint, toch? Uit ervaring weet ik dat een opleiding nooit is weggegooid. Zo studeerde ik af als meester in de rechten, maar doe ik nu werk dat hier totaal geen raakvlakken mee heeft. Ook deed ik tijdens mijn huidige baan een training Medische terminologie waarbij ik meer dan 3000 Latijnse termen uit mijn hoofd moest leren. Ik ben echter nooit de medische kant op gegaan.

Van couch potato naar fitmom. Lees hier mijn verhaal.

Van proberen kun je leren

Een training is dé setting om te oefenen, om fouten te maken, vast te lopen en juist daarvan te leren. Samen met de trainer en medecursisten schepten we de voorwaarden van de bijeenkomsten. Dat gaf meteen vertrouwen. Naast een heleboel kennis kwam natuurlijk ook het oefenen van de coaching skills aan bod. Ik had de drempel voor mezelf uiteraard weer skihigh gelegd en was bang om fouten te maken. Het zweet brak me uit, zocht naar duizend en één excuusjes, maar heb het toch gedaan. Wat maakt het ook eigenlijk uit als je vastloopt of om een geheugensteuntje vraagt? Daar is de training toch juist voor? Ik maakte fouten, maar daar leerde ik juist van.

Coachen kan heel open en informeel

Bij coachen staan de mogelijkheden in de toekomst centraal. Je bent geen les aan het geven tijdens het coachen. Het heeft veel meer te maken met de weg die je aflegt, hoe je dingen aanpakt in plaats van wat je doet. Als coach draag je geen oplossingen aan, maar help je bij het verkennen, veranderen en volhouden van vaardigheden om je leven vorm te geven. En laat ik daar nou heel blij van worden. Mijn website ben ik begonnen met de intentie om je ogen te openen en nieuwe inzichten te geven. Ik zet je graag aan het denken over je eigen vitaliteit en het maken van bewustere keuzes om jouw mooiste leven vorm te geven.

Een vitaliteitscoach zie ik dan ook als sparringpartner of klankbord die je krachtige en confronterende vragen stelt om jezelf beter te leren kennen. En om er zo achter te komen waar het je écht om gaat. Deze manier van coachen kan heel open en informeel. Ik hoop je via mijn blog en Instagrampagina te laten zien dat je voor een groot deel zelf richting kunt geven aan jouw leven. Ik hoop dat je ontdekt waar je energie van krijgt, dat je dagelijkse gelukmomenten ervaart, de kracht van buiten zijn ontdekt, geniet van gezond eten en vitaal oud wordt.

Stéfani gets fit

«

»

Volg @stefani_getsfit