Search
Close this search box.

Persoonlijke blog over leefstijl

Boeken / Reviews

Tot hier en niet verder

Vind je het vaak moeilijk om nee te zeggen? Geef je de wensen van anderen meer prioriteit dan die van jezelf? Eet je vaak meer dan goed voor je is? De ondertitel van het boek Tot hier en niet verder slaat de spijker op zijn kop. Goed voor jezelf zorgen is weten waar jouw grenzen liggen. Veel mensen hebben moeite met grenzen stellen. Wanneer is de maat vol en de limiet bereikt? Meestal beseffen we pas achteraf dat we over onze grenzen zijn gegaan en teveel van onszelf hebben gevraagd.

Maar grenzen stellen is geen kwestie van ‘gewoon doen’, maar je kunt het wel leren. Tot hier en niet verder biedt veel meer dan alleen informatie over grenzen stellen en begrenzen. Rolf Sellin geeft je concrete methoden om te oefenen met grenzen stellen. Met deze technieken kun je ervoor zorgen dat jij jezelf niet overvraagt.

Geef toch je grenzen aan!

Vind jij het moeilijk om nee te zeggen als iemand een gunst vraagt? Doe je dingen die je eigenlijk helemaal niet leuk vindt? Ga je altijd maar door totdat iets af is, terwijl je eigenlijk bekaf bent? Tot hier en niet verder begint met een opsomming van vragen waarin ik volop herkenning lees. Grenzen zijn niet alleen belangrijk tegenover anderen, maar ook tegenover onszelf. Bijvoorbeeld de eisen die we aan onszelf stellen.

Na de opsomming en voorwoord volgen negen hoofdstukken waarin Rolf Sellin uitleg wat grenzen precies zijn en waar ze liggen. Ieder hoofdstuk bevat voorbeelden van situaties en reflecterende vragen. Vanaf hoofdstuk vier leer je door middel van een praktisch stappenplan stap voor stap grenzen stellen. Niet alleen mentaal, maar ook fysiek communicatief en energetisch.

Lees ook: Wanneer je lichaam nee zegt

Hoe goed kun jij je grenzen aangeven?

Het onderwerp grenzen stellen komt breder aan bod dan ik had verwacht. Het gaat over grenzen bij contact met anderen, mediagebruik, eten en drinken, te lang doorwerken, opvoeden en nee zeggen. Na het lezen van diverse praktijkvoorbeelden realiseer ik me dat ik meer over mijn grenzen heen ga dan dat ik eigenlijk zou willen. Zo vind ik het bijvoorbeeld nogal een uitdaging om mijn mediagebruik te begrenzen.

Achterin het boek vind je een zelfbeoordelingstest die jou een blik in je spiegel biedt. Hiermee kun je inzicht in je eigen vaardigheden op het gebied van grenzen stellen in beeld krijgen. In heldere taal en met veel voorbeelden en oefeningen helpt Rolf Sellin mij dit onderwerp beter te begrijpen. Het is ook zeker een aanrader als je moeite hebt met het aangeven of aanvoelen van grenzen. Het boek Tot hier en niet verder maakt je bewust bent van je eigen grenzen én die van een ander.

Tot hier en niet verder | Rolf Sellin | AnkhHermes | EAN 9789020219876 

Meer leestips

SHARE: 

WELKOM OP MIJN BLOG!

EVEN VOORSTELLEN

Mijn naam is Stéfani, 38 jaar, getrouwd en werkende mama van twee jongens. Op eigen kracht veranderde ik mijn leefstijl van ‘couch potato’ naar ‘fitmom’. Mijn persoonlijke zoektocht is uitgegroeid in een passie voor gezond leven. Ik geef je een inkijkje in mijn persoonlijke leven en hoop je te enthousiasmeren om bewustere keuzes te maken en álles uit het leven te halen. Lees verder: Over mij.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

tastybasics logo