Search
Close this search box.

Persoonlijke blog over leefstijl

Leefstijl / Persoonlijk

The fat reality

Met de billen bloot, letterlijk en figuurlijk

Niet op de weegschaal staan en kleding dragen die slank maakt. Net doen alsof het er niet is. De afgelopen weken zat ik in de ontkenningsfase en stak figuurlijk mijn kop in het zand. Ik hield mezelf voor de gek. Met de billen bloot. Zo voelde het om afgelopen maandag weer op de weegschaal te staan. De weegschaal liegt niet en de waarheid komt keihard binnen. Ik ben aangekomen. Niet een beetje, maar tien kilo’s. De struggle is real, ook na 1,5 jaar dat ik gezonder ben gaan leven.

Trigger

Pas nu realiseer ik me dat mijn eetpatroon en medicatiegebruik in relatie tot elkaar staan. Niet eerder deelde ik, dat ik dagelijks medicatie slik. Door het coronavirus waren er leveringsproblemen met mijn medicatie en moest ik noodgedwongen tijdelijk een variant innemen. Deze variant sloeg helaas niet goed aan. Door de wisseling van medicatie had ik last van (extra) bijwerkingen. Ik was emotioneel onstabiel en had schommelingen in mijn bloedsuikerspiegel. Als ik me onstabiel voel, ga ik eten. Ik at steeds vaker en meer onbewust. Het lukte me allemaal even niet en kroop in de slachtofferrol.

Als ik mijn mindset niet had getraind, was ik gegarandeerd weer terug bij af geweest, zoals alle eerdere pogingen om een gezond gewicht te behouden. Dan was ik vanwege zelfmedelijden blijven eten. Nu sta ik steviger in mijn schoenen en blijf ik niet langer in de slachtofferrol zitten. Ik heb een keuze en mijn keuze heeft consequenties. De schade in gewichtstoename is enorm, maar niet onoverkomelijk.

Afvallen

De kilo’s die ik weer ben aangekomen, wil ik er weer af hebben. ‘Waarom zou je nog afvallen, het is toch goed zo?’ hoor ik wel eens. Zo’n opmerking is natuurlijk goed bedoeld, maar eerder kon ik me nogal eens uit het veld laten slaan door zoiets. Er zal altijd iemand zijn die over mij oordeelt. Nu weet ik, dat ik niet alles van anderen aan hoef te nemen. Het is mijn keuze en ik doe het voor mezelf. Met veel zin ben ik afgelopen maandag weer begonnen aan een soort van nieuwe start om voornamelijk vet te verliezen. Je weet wat ze zeggen, zeven keer vallen en acht keer opstaan. Ik geef niet op. Los van mijn gewicht heb ik zoveel bereikt de afgelopen periode. Bovendien voel ik me goed bij een vast ritme.

Mindset is alles

Aangezien ik bijna voor alles to-do lijstjes maak, heb ik ook voor deze nieuwe start een aantal to do’s voor mezelf op papier gezet waar ik me aan probeer te houden. Een strak regime werkt niet voor mij, maar een to do lijst geeft me structuur en houvast. Ik richt me hierbij voornamelijk op voeding, aangezien ik hier moeite mee ervaar.

To do’s

  • Elke week een gewicht- en vetmeting om mijn progressie te meten.
  • Drie hoofdmaaltijden en drie tussendoortjes per dag.
  • Focus op natuurlijke voeding zonder toegevoegde suikers.
  • Gevarieerd en (veelal) vegetarisch eten.
  • Vaker peulvruchten aan maaltijden toevoegen.
  • Meer water drinken. Geen calorieën drinken.
  • Eetdagboek bijhouden.
  • Dagelijks bewegen (>70.000 stappen per week).
  • Meer krachttraining.

Foto: Aimée Mooiman Fotografie

GERELATEERD

WELKOM OP MIJN BLOG!

EVEN VOORSTELLEN

Mijn naam is Stéfani, 38 jaar, getrouwd en werkende mama van twee jongens. Op eigen kracht veranderde ik mijn leefstijl van ‘couch potato’ naar ‘fitmom’. Mijn persoonlijke zoektocht is uitgegroeid in een passie voor gezond leven. Ik geef je een inkijkje in mijn persoonlijke leven en hoop je te enthousiasmeren om bewustere keuzes te maken en álles uit het leven te halen. Lees verder: Over mij.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

tastybasics logo