Search
Close this search box.

Persoonlijke blog over leefstijl

Persoonlijk

Sproeten

Heerlijk dat het zonnetje zich weer vaker laat zien. Zodra de zon begint te schijnen, krijg ik er weer sproeten bij. Ook tijdens mijn minibreak in Oostenrijk was het prachtig weer waardoor mijn sproeten tevoorschijn komen. Mijn gezicht zit er vol mee. Niet alleen in de zomer, maar het hele jaar door. Ik heb ze al zolang ik ze me kan herinneren. De één is er blij mee, de ander vindt ze verschrikkelijk. Zo had ik een vriendin die haar sproeten elke dag volledig camoufleerde.

Ik had weinig last van puistjes in mijn pubertijd, maar had wel een gezicht vol stippen. Vroeger heb ik mijn sproeten wel eens weg gewenst, omdat ze mij onzeker maakten. Niet dat ik werd gepest, maar ik wilde graag een egale huid. Ook wilde ik graag een bos vol krullen, terwijl ik stijl blond haar heb. En als ik in de spiegel keek, vond ik mezelf altijd te dik. Ik koppelde geluk aan mijn uiterlijk, maar daardoor was ik nooit tevreden over mezelf. Wat ik nu pas door heb, is dat het gebrek aan zelfliefde mij belemmerde van mijn eigen geluk.

Iedereen heeft wel iets waar hij of zij onzeker over is, terwijl dat eigenlijk helemaal niet nodig is. Sproeten zijn zelfs één van de zeven schoonheden. Het heersende ideaalbeeld in de samenleving is voor een deel verantwoordelijk voor de manier waarop jij tegen je eigen lijf aankijkt. Het is tegenwoordig bijna onmogelijk om tevreden te zijn met je eigen lichaam als je alle gemanipuleerde modellen op televisie en in tijdschriften ziet. En hoe langer ik door Social Media scroll des te onzekerder ik word. Gelukkig kan ik dat nu naast me neerleggen. Je zelfbeeld wordt namelijk ook bepaald door je eigen gedachten. Het perfecte plaatje bestaat niet en alles begint met hoe jij over jezelf denkt. Als je jezelf leert accepteren, dan kun je tevreden zijn met je eigen spiegelbeeld en je mooi voelen.

The answer is simple. Love yourself.

Wat zijn sproeten?

Sproeten zijn kleine vlekjes op de huid, die ontstaan na blootstelling aan de zon. Zodra de huid in aanraking komt met de zon, neemt de aanmaak van pigment toe en worden de sproeten zichtbaar. Mensen met een lichter huidtype, lichte ogen, rood en blond haar krijgen vaker sproeten. Maar niet alle mensen met rood of blond haar krijgen sproeten. Wie wel en wie niet sproeten krijgt, is erfelijk bepaald. Je wordt niet geboren met sproeten, maar de ontwikkeling van sproeten begint in de kindertijd als de huid wordt blootgesteld aan de zon. Sproeten ontstaan vaak vooral op je neus, wangen en kin, omdat het zonlicht je huid daar als eerste bereikt, maar je kunt ze ook op je armen en schouders krijgen. Het is een fabel dat je sproeten verdwijnen als je ouder wordt. Oudere mensen zitten simpelweg minder vaak in de zon. Sproeten beschermen je huid tegen uv-straling, maar dat is geen reden om jezelf niet meer in te smeren met zonnebrand. Om niet te verbranden, is smeren nog steeds belangrijk. In tegenstelling tot moedervlekken kunnen sproeten niet kwaadaardig zijn.

Love yourself and the rest will follow…

Accepteren

Het afgelopen jaar heb ik me vooral gericht op mentale gezondheid door te werken aan mijn mindset. Ik heb mezelf positief denken aangeleerd. Dit vraagt bereidheid om er moeite voor te doen, op jezelf te reflecteren en lering te trekken uit eerdere gebeurtenissen en je gedrag. Ik ben gestopt met het vergelijken van mezelf met anderen. Door mezelf te accepteren voel ik me gelukkig, ben ik kilo’s afgevallen, ben ik er mooier uit gaan zien en sta ik steviger in mijn schoenen. Mijn uiterlijk en dagelijkse verzorging vind ik nog steeds belangrijk, maar ik ben mij ervan bewust dat uiterlijk niet alles is. Nu weet ik dat gezondheid en geluk vragen om zelfliefde en zelfacceptatie.

‘Schoonheid komt van binnenuit’ is zo cliché, maar waar. Als je lekker in je vel zit dan straal je dat ook uit. En ik vind het best een opluchting en rustgevend om mezelf te mogen zijn. Het is zo belangrijk om je goed te voelen over jezelf en dat je positief over jezelf praat. Dit is niet vanzelf gegaan en heeft me tijd gekost. De manier waarop je tegen jezelf praat als je in de spiegel kijkt, heeft invloed op je gemoedstoestand. Luister naar je gedachten en uitspraken en herken negativiteit. Trek aan de bel bij negatieve gedachten en probeer je te focussen op positieve punten. Denk iedere dag aan de dingen waar je trots en dankbaar voor bent. Benadruk positieve dingen als je in de spiegel kijkt en zeg dan wat moois over jezelf. In het begin voelt dit misschien onwennig en vreemd aan, maar neem van mij aan, oefening baart kunst. Schoonheid begint op het moment dat jij besluit jezelf te accepteren.

SHARE: 

GERELATEERD

WELKOM OP MIJN BLOG!

reset outerwear

EVEN VOORSTELLEN

Mijn naam is Stéfani, 37 jaar, getrouwd en werkende mama van twee jongens. Op eigen kracht veranderde ik mijn leefstijl van ‘couch potato’ naar ‘fitmom’. Mijn persoonlijke zoektocht is uitgegroeid in een passie voor gezond leven. Ik geef je een inkijkje in mijn persoonlijke leven en hoop je te enthousiasmeren om bewustere keuzes te maken en álles uit het leven te halen. Lees verder: Over mij.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

tastybasics logo