Zoeken...
TOP
Beauty & Wellness Reviews

Huidanalyse op basis van DNA

skindna

Met kortingscode STEFANI15 krijg je 15% korting op jouw SkinDNA® test

We zijn ons allemaal wel bewust van de invloed van voeding op onze gezondheid, maar ben jij ook bewust van de juiste voeding voor je huid? Om eerlijk te zijn, smeer ik van alles tegen huidveroudering, pigmentvlekken en wallen. Mijn badkamerkast puilt uit met allerlei soorten smeersels, maar ik heb geen idee welk product het beste voor mij is. Totdat ik op Socials voorbij zag komen, dat je je DNA kunt laten analyseren. Zo’n test is ontzettend waardevol, want je hoeft niet meer te gokken wat het beste is voor jouw huid. Met de SkinDNA® test krijg je duidelijkheid over wat je huid écht nodig heeft gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek. Het is een uitgebreid onderzoek met aanbevelingen waarmee je je huid in goede conditie kunt brengen of behouden. In deze blog vertel ik je hoe zo’n SkinDNA® test in zijn werk gaat, deel ik mijn ervaringen én resultaten.

Je DNA speelt een rol

De kleur van je haren, je ogen of de vorm van je neus; veel van onze uiterlijke kenmerken liggen besloten in je DNA. Dat geldt ook voor de mate waarop je huid zal verouderen, je snel rimpels zult krijgen, wallen of pigmentvlekken krijgt. Maar ook of je bijvoorbeeld een droge huid of een goed afweersysteem hebt. Iedereen heeft een ander DNA. Door jouw DNA te laten onderzoeken, kun je meer inzicht krijgen in jouw huidverouderingsproces. Zo kun je nog beter voor je lichaam zorgen door gericht in te spelen op je zwakke punten. Om bewuster voor mezelf te zorgen was ik er als de kippen bij om de genetische test te laten doen.

Lees ook: Oksels ontharen door laserbehandeling

Swab en je weet het…

De SkinDNA® test is een onafhankelijke, genetische test die wordt geanalyseerd aan de hand van wat wangslijmvliescellen uit de binnenkant van je wang. Je kunt hiervoor terecht bij klinieken, welke gecertificeerd SkinDNA® huidexpert zijn, maar het is ook mogelijk om de test zelf vanuit huis af te nemen. Ik koos voor de laatste optie en kreeg alle benodigdheden thuisgestuurd, waarmee ik zelf een monster van cellen uit de binnenkant van mijn wang kon verzamelen. Het swabben van je wangslijmvliescellen is volledig pijnloos, super simpel en snel klaar.

Daarna stuur je de test anoniem en veilig naar het laboratorium van SkinDNA® in Australië. Alles voor de verzending is al voor je geregeld. Je hoeft het alleen nog maar even te verzenden. In het laboratorium wordt vervolgens diepgaand onderzoek gedaan onder strenge normen en toezicht. Het laboratorium stelt vervolgens een volledig gepersonaliseerd genetisch huidrapport op, waarmee je weet wat je écht nodig hebt voor jouw huid. Met de genetische test worden de vijf belangrijkste pijlers van huidveroudering in kaart gebracht:

  • Collageenafbraak
  • Rimpelvorming
  • Pigmentverstoring
  • Vrije radicaal schade
  • Ontstekingsgevoeligheid

Voor het totaalplaatje vul je ook een korte vragenlijst in. Met een persoonlijke code is de vragenlijst via de website van SkinDNA® beschikbaar. De resultaten van de genetische huidanalyse worden hier niet op gebaseerd, maar leefstijl en voeding spelen wel degelijk een rol in de uitkomsten van je huid. Denk bijvoorbeeld maar aan het beschermen van je huid tegen de felle zon. Bovendien lever je met het beantwoorden van deze vragen een bijdrage aan verder wetenschappelijk onderzoek.

Hoe ziet jouw huiddieet eruit?

Met spanning wacht ik op de resultaten van mijn test. Tot mijn verbazing krijg ik vrij snel een e-mailbericht dat mijn DNA sample is aangekomen bij het laboratorium in Australië. Nu ben ik nog nieuwsgieriger geworden, maar ik hoef niet lang meer te wachten op de uitslag. Tromgeroffel… Een paar dagen later ontvang ik mijn SkinDNA® rapport per e-mail.

Super nieuwsgierig duik ik meteen in het rapport. In de inleiding lees ik hoe ik de resultaten moet interpreteren. Daarna volgt een samenvatting van alle resultaten en wat die voor mij betekenen. En last but not least, een lijst van aanbevelingen. Het SkinDNA® rapport geeft merk-onafhankelijk advies en richt zich op de werkstoffen die jouw huid nodig heeft, zowel van binnenuit (voeding en supplementen) als buitenaf (crèmes en serums). Je krijgt geen advies voor een bepaald product van een merk, maar het advies betreft ingrediënten waarmee je je huidconditie kunt verbeteren. Met dit rapport in handen kun je thuis al je potjes en pilletjes checken of ze die werkstoffen bevatten of gericht inkopen.

Mijn SkinDNA® profiel

Nadat ik zelf mijn resultaten heb doorgenomen, staat er nog een telefonisch consult ingepland met SkinDNA®. Het rapport is goed leesbaar, maar een persoonlijke toelichting is heel waardevol om nog meer uit het advies te halen. De materie rondom DNA is vrij ingewikkeld, maar het is heel interessant om meer over je eigen lichaam en huid te weten te komen.

Mijn resultaten geven aan dat mijn collageen afbraak hoog versneld is. Collageen afname is geen verrassing voor me, maar een verhoogde snelheid van afbraak wel. Het is een wake up call om beter te supplementeren om dit niveau op peil te houden. Nog zo’n eyeopener is dat mijn lichaam een verminderd vermogen heeft om glucose efficiënt af te breken. Suikers worden dus sneller opgeslagen in mijn lichaam en huid. Overmatig suiker in de huid wordt gekoppeld aan de fijne rimpels in je huid, zoals de kraaienpootjes bij je ogen. Dit is nog zo’n waardevolle uitkomst die voor mij bevestigd dat ik nog bewuster om moet gaan met suiker en mijn bloedsuikerspiegel.

Genetisch gezien, heb ik een grotere kans op onregelmatige pigmentatie en verbranding van mijn huid. Mijn resultaten geven aan dat er mogelijk kwetsbaarheden zijn in de productie van melanine. Dit resultaat onderbouwt wetenschappelijk wat ik eigenlijk al wist. Ik heb een kop vol sproeten en hier en daar ook een onregelmatige pigmentatie. Toevallig heb ik net een paar moedervlekken laten controleren bij de huisarts. In de lijst van aanbevelingen lees ik ingrediënten die bijvoorbeeld onregelmatige pigmentatie verminderen. Zo kan ik door de juiste supplementen dit proces vertragen.

Volgens mijn genetische resultaten heb ik een verminderd vermogen om stoffen van buitenaf af te weren. Ook laten de resultaten zien dat ik gevoelig ben voor milieuverontreinigende stoffen. Dit herken ik wel, doordat mijn huid behoorlijk geïrriteerd kan raken door bepaalde crèmes of parfum. Zo draag ik ook nooit lippenstift, omdat mijn lippen daar niet goed op reageren. Maar kan ik bijvoorbeeld ook niet goed tegen het drinken van alcohol. Uit mijn SkinDNA® test blijkt dat het gen, welke verantwoordelijk is voor de regulatie van ontstekingen, minder dan optimaal. Dit veroorzaakt een overreactie van het lichaam, bijvoorbeeld door jeuk, uitslag, gevoeligheid of allergieën. Fijn om nu een wetenschappelijke onderbouwing te hebben voor de klachten die ik ervaar én de kennis te hebben om hier zelf actief mee aan de slag te kunnen gaan.

Nooit meer gokken wat het beste is voor jouw huid

De inzichten die ik heb gekregen door de SkinDNA ® test zijn ontzettend waardevol voor mij. Het is echt een ‘once in a lifetime investering’, want je hoeft de test maar één keer in je leven te doen. Je DNA verandert namelijk niet en ieder DNA is super persoonlijk. Als mijn moeder de test zou doen, kunnen de resultaten enorm verschillen met die van mij. De genetische onderzoeksresultaten maken hierdoor een persoonlijke verzorging voor je huid mogelijk. En dat kan je uiteindelijk tijd en geld besparen. Het is geen quick fix of snelle oplossing tegen huidveroudering, maar kennis waarmee je je huidproblemen gericht kunt aanpakken door de juiste ingrediënten te supplementeren van binnen en van buiten. Zo kun je zelf aan de slag met jouw unieke aanpak om nog beter voor jezelf te zorgen.

Ik ben super enthousiast over de genetische huidanalyse door SkinDNA® en heel blij dat ik de test heb mogen doen. Het voegt zoveel meer toe aan de manier waarop ik met mijn lichaam omga. Je krijgt een doorsnede van hoe jouw lichaam werkt en wat jij het beste kunt doen om jouw huidverouderingsproces te optimaliseren. Ben jij benieuwd hoe jouw DNA in elkaar zit en de invloed hiervan op jouw huid? Dan is de SkinDNA® test iets voor jou!

Bestel de SkinDNA test eenvoudig via de webshop van SkinDNA Benelux

Stéfani gets fit

«

»

Volg @stefani_getsfit