Search
Close this search box.

Persoonlijke blog over leefstijl

Producten / Reviews

Samen sporten met je hond

Voldoende beweging is gezond. Niet alleen voor jezelf, maar honden hebben ook beweging nodig. Toen ik uit huis ging, kochten mijn ouders een zwarte labrador. Bongo was een enorm lieve hond, maar als pup had onze ‘Bongo’ last van elleboogdysplasie. Al op jonge leeftijd werd zij geopereerd. Doorgaans vindt een hond vindt het heerlijk om te rennen en samen met de baas bezig te zijn (een enkel lui exemplaar daar gelaten), maar met Bongo moesten we altijd een beetje opletten. Met lange stukken lopen, kreeg ze pijn en liep ze mank. Overbelasting moesten we voorkomen. Ook honden kunnen blessures oplopen.

Ga niet sporten na het eten

Je vindt het zelf toch ook niet prettig om te rennen met een volle buik? Zeker bij grote hondenrassen is het gevaarlijk om na het eten direct actief bezig te zijn. De kans op een maagkanteling is dan aanwezig, wat helaas fataal kan zijn. Ga dan ook pas sporten met je hond als hij langer dan twee uur geleden gegeten heeft. Het is ook beter om een uur voor het eten rust te houden! Overigens is het ook belangrijk om goed eten te geven, waar alles inzit wat je actieve dier nodig heeft. Royal Canin heeft bijvoorbeeld voer wat is afgestemd op rassen of groottes van het ras. Royal Canin hondenvoer bestellen kan eenvoudig online.

Bouw aan zijn conditie

Net als een mens zal ook een dier zijn conditie moeten opbouwen. Voer dit dan ook rustig op en ga niet direct heel lang met hem fietsen of hollen. Ga je echt naar een hondensport? Laat je daar ook niet verleiden tot te veel actie in één keer. Meestal zullen er ook cursussen verplicht zijn, waar aandacht wordt besteed aan dit soort zaken. Zo kun je de beweging rustig opbouwen.

Let op de warmte

Een hond kan niet zweten en heeft geen schoentjes aan. Teveel en te lang hitte zal je dan ook moeten voorkomen. Zorg voor voldoende water, schaduw én voorkom dat je hond op te heet asfalt moet lopen. Is het heet, hou je hond gewoon thuis in een koele omgeving! Sporten is dan echt niet verstandig!

Hou je dier in de gaten

Jij weet als baasje het beste hoe je dier normaal beweegt. Zie je hier veranderingen aan, neem dit serieus. Voorkom blessures en als die toch optreden, handel er dan naar. Overbelasting moet je uiteraard zien te voorkomen en als er behandelingen nodig zijn, dan zal je die moeten geven. Kies een sport die past bij het ras van je hond. Teveel springwerk kan voor grote honden vaak een obstakel zijn omdat daarbij hun heupen teveel belast worden.

Zorg voor plezier

Bij alles geldt dat plezier voor zowel jou als het dier voorop moet staan! Heb je in de gaten dat je hond het echt niet leuk vindt, stop dan. Kies eventueel een andere sport en misschien moet je gewoon toegeven dat je hond niet op zijn baasje lijkt en liever lui dan moe is…

SHARE: 

GERELATEERD

WELKOM OP MIJN BLOG!

EVEN VOORSTELLEN

Mijn naam is Stéfani, 38 jaar, getrouwd en werkende mama van twee jongens. Op eigen kracht veranderde ik mijn leefstijl van ‘couch potato’ naar ‘fitmom’. Mijn persoonlijke zoektocht is uitgegroeid in een passie voor gezond leven. Ik geef je een inkijkje in mijn persoonlijke leven en hoop je te enthousiasmeren om bewustere keuzes te maken en álles uit het leven te halen. Lees verder: Over mij.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

tastybasics logo