Search
Close this search box.

Persoonlijke blog over leefstijl

Fitness / Overig / Sport

Personal training

Effectief trainen, feedback op mijn oefeningen en hulp bij mijn houding om mijn resultaten een boost te geven. Zo heb ik mijn eerste personal training ervaren. Personal training stond hoog op mijn to do-list om het beste uit mezelf te halen. Je leest vaak dat personal training veel voordelen heeft ten opzichte van zelfstandig trainen. Dat wilde ik graag ervaren.

Weet je nog, dat ik in december mijn allereerste personal training had afgesproken met Boy Voorwerk? Ik keek er enorm naar uit, maar was te laat doordat ik de tijd verkeerd in mijn agenda had gezet. Gelukkig mocht ik vorige week op herkansing!

Mijn doel

Wanneer ik zelf train, doe ik eigenlijk maar wat. Door middel van personal training verwacht ik vaardigheden te leren om mijn techniek te verbeteren. Het afgelopen jaar ben ik een stuk fitter geworden, maar nu heb ik het idee dat ik niet voldoende vooruitgang boek. Ik ben een beetje vastgeroest in dezelfde oefeningen.

Een personal trainer zorgt ervoor dat je geen voor jou inefficiente work out hoeft te doen. Ik verwacht een duidelijk plan, zodat ik in een minimum aan tijd een maximaal resultaat behaal. Het versterken van bepaalde lichaamsdelen, bijvoorbeeld been- en rugspieren. Ik heb zelf geen idee hoe ik dat moet aanpakken en daarom laat ik mij graag adviseren.

Mijn ervaring

Te laat zijn, was geen optie dus een uur voorafgaand aan de training was ik al in de sportschool aanwezig om wat cardio te doen. Dan ben ik maar vast goed opgewarmd, dacht ik. Boy vraagt of hij rekening moet houden met blessures of dat ik topfit ben. Geen blessures en fit, let’s go!

Niet kletsen, maar doen. Boy begint direct met uitleg over het belang van een goede ademhaling tijdens het doen van oefeningen. Veel sporters houden onbewust hun adem in tijdens krachtoefeningen. Het belang van ademhalen tijdens de oefeningen had ik onderschat. Een juiste ademhaling tijdens krachttraining maakt je niet alleen letterlijk sterker, het creëert stabiliteit en vermindert zo kans op blessures. Een juiste ademhaling zorgt dus voor betere prestaties.

Door oefeningen en een test liet Boy mij het verschil voelen tussen gewichtheffen met een ingehouden adem en met een juiste manier van ademhalen. Het verschil merkte ik goed en zijn advies neem ik zeker mee in mijn trainingen.

Vervolgens kwam mijn houding en de techniek van de lunge, hip thrust, deadlift en sled push aan bod. Boy let op mijn houding en weet hoe hij met signalen van mijn lichaam moet omgaan. Veel mensen weten niet om te gaan met bepaalde subtiele signalen die het lichaam afgeeft. Je gaat door ondanks de pijn of je geeft snel op. Als ik alleen train, ben ik sneller geneigd om op te geven. Niemand ziet toch of ik die ene herhaling of extra setje achterwege laat. Boy houdt me continu in de gaten. Hierdoor weet hij precies op welke momenten hij me moet pushen om door te gaan en op welke momenten hij rustiger aan moet doen. Zo moet ik na de sled push mijn ademhaling weer onder controle krijgen. Tijdens de oefeningen heeft Boy filmpjes gemaakt om mij de uitvoering van de oefeningen te laten zien. Zo weet ik waar ik op moet letten als ik alleen train. Zo kan ik de lunge veel effectiever doen dan ik hiervoor deed en kan ik door een juiste ademhaling meer gewicht heffen.

Mijn tips

Van een personal trainer mag je verwachten dat hij (of zij) is opgeleid als sportinstructeur of sportleraar en daarnaast een opleiding tot personal trainer/coach heeft gevolgd. Een goede personal trainer is zowel trainer als coach tegelijk en blijft continu op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Verder is het natuurlijk belangrijk dat jij je prettig voelt in zijn gezelschap en vertrouwen hebt in zijn kunnen.

Een personal trainer maakt een training dat is aangepast op jouw wensen en je lichamelijke conditie. Boy vertelt bijvoorbeeld dat bij een deadlift het verloop van je rugwervels ook belangrijk voor de manier waarop je de oefening uitvoert. Een verkeerde beweging tijdens een oefening is zo aangeleerd en verkeerd trainen kan vervelende blessures veroorzaken. Zo ziet Boy regelmatig mensen met rugklachten door verkeerde techniek tijdens het trainen. Door middel van personal training train je op een veilige manier en zonder pijn.

Ik heb ervaren, dat je door middel van personal training meer plezier kunt krijgen in je training. Door middel van functionele trainingen heeft Boy mij een nieuwe uitdaging gegeven. Na deze personal training heb ik meer motivatie om krachtoefeningen te doen. Ook besef ik dat het niet gek is dat je lichaam zich niet aanpast als je in je comfort zone blijft trainen. Mijn lichaam heeft een extra prikkel nodig om te veranderen.

Een personal trainer kost geld buiten het lidmaatschap van de sportschool. Vergeet echter niet wat daar tegenover staat. Een personal trainer heeft alle aandacht voor jou alleen en zorgt ervoor dat je gemotiveerd blijft en een maximaal resultaat kan halen door het hele programma op jou persoonlijk af te stemmen. Maak je je zorgen om de kosten? Je hoeft niet direct elke week aan personal training te doen. Bekijk bijvoorbeeld ook mogelijkheden voor losse trainingen voor bepaalde spiergroepen of oefeningen. Ook kun je denken aan een buddy of small group trainingen. Zie personal training in ieder geval als investering in jezelf!

Personal training door Boy Voorwerk, personal trainer & coach, www.boyvoorwerk.nl

GERELATEERD

WELKOM OP MIJN BLOG!

EVEN VOORSTELLEN

Mijn naam is Stéfani, 38 jaar, getrouwd en werkende mama van twee jongens. Op eigen kracht veranderde ik mijn leefstijl van ‘couch potato’ naar ‘fitmom’. Mijn persoonlijke zoektocht is uitgegroeid in een passie voor gezond leven. Ik geef je een inkijkje in mijn persoonlijke leven en hoop je te enthousiasmeren om bewustere keuzes te maken en álles uit het leven te halen. Lees verder: Over mij.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

tastybasics logo