Search
Close this search box.

Persoonlijke blog over leefstijl

Boeken / Reviews

Paleo 2.0 | Evert Berkelaar

Heb jij er wel eens bij stil gestaan dat het vreemd is dat er juist nu zoveel mensen ziek zijn? Met de moderne geneeskunde zou je toch denken dat we langer gezond blijven. Waar het misgaat, is de westerse leefstijl en voeding, maar je kunt hier iets aan doen. Paleo 2.0 is bedoeld voor iedereen die terug wil naar de basis en zelf aan de slag wil met het samenstellen van een persoonlijk voedingsplan, dat gebaseerd is op wat de oermens at. Met de kennis en tools die Paleo 2.0 biedt, kun je je eigen voedingspatroon opstellen. En met die kennis kun je weer gezonder, mooier en vrolijker als een moderne oermens door het leven gaan.

Zo fit en slank als een oermens.

Inhoud

Nog een Paleo boek? Wat er tot op heden ontbrak, was een boek dat je helpt om je eigen voedingspatroon op basis van de paleo template op te stellen. Behalve dat, evolueert ook het paleodieet door nieuwe inzichten in de wetenschap. Auteur Evert Berkelaar houdt zich sinds 2008 bezig met het paleodieet, zowel privé als in zijn werk. Hij is de man achter de website www.hetpaleodieet.nl, heeft een praktijk waarin hij als voedingsdeskundige en personal trainer mensen begeleidt op het gebied van een paleo leefstijl en schrijft regelmatig voor het Paleo Magazine. Door zijn praktijkervaring weet de auteur welke thema’s en vraagstukken er spelen bij mensen in hun zoektocht naar hun persoonlijke paleovoedingspatroon.

In Paleo 2.0 legt de auteur uit hoe jij je eigen gezonde menu kunt samenstellen op basis van voedingsmiddelen uit de natuurlijke leefomgeving. Het boek bevat uitgebreide informatie over wat paleovoeding inhoudt. Er wordt diep op de materie ingegaan vanaf het ontstaan van het paleodieet inclusief literatuurverwijzingen. Interessant vond ik de vergelijking met eten volgens de Schijf van Vijf. Het tweede deel van Paleo 2.0 bestaat uit goede, koolhydraatarme recepten voor ontbijt, lunch, diner en tussendoortjes.

Je gezondheid is je waardevolste bezit.

Dit boek heeft me geholpen om een eigen mening te vormen. Om bewust met voeding en leefstijl om te gaan, heb ik kennis van zaken nodig. Hoe beter ik begrijp wat het effect van voeding op mijn lichaam heeft, des te makkelijker wordt het om mijn voeding en leefstijl daarop aan te passen. Die kennis motiveert mij enorm, omdat ik weet waar ik het voor doe.

Het originele paleodieet bestaat uit vlees, vis, groente, fruit, noten en zaden. De auteur brengt hier graag kleine nuances in aan op basis van recente inzichten. Zo at men vroeger minder vlees en meer planten dan wij aanvankelijk dachten. En een groot deel van de mensen is genetisch aangepast op het eten van zuivel en meer zetmeel. Op basis van die inzichten is de kans vrij groot dat je zuivel, goed bereide peulvruchten, een aardappel en wellicht een beperkte hoeveelheid graan vrij redelijk tot goed kunt verdragen. Volgens het moderne paleovoedingspatroon hoef je dus niet elke keer vlees te eten en moet graag af en toe graan kunnen.

Schokkend vond ik het om te lezen dat bijna 80% van de Schijf van Vijf niet werd gegeten door mensen in de paleotijd, maar desondanks is de auteur geen overtuigd tegenstander van de Schijf van Vijf. Uit onderzoek is gebleken, dat men ook gezonder wordt bij eten volgens de Schijf van Vijf, maar in de praktijk blijkt dat eten volgens de Schijf van Vijf zelfs niet haalbaar is. Paleo 2.0 laat zien dat er veel variatie mogelijk is binnen het paleovoedingspatroon.

Aan de slag

Volgens de auteur zou je met een ouderwetse paleovoeding moeten beginnen en dan stap voor stap volgens een door hem opgestelde 7-dagentest moeten proberen of zuivel, graanproducten en peulvruchten klachten veroorzaakt. Je moet zo uitvogelen of er voedingsmiddelen zijn die je niet tolereert of waar je klachten van krijgt. Paleo 2.0 geeft je tools om zelf te bepalen hoeveel calorieën, vetten, koolhydraten en eiwit je moet eten om je doel te behalen.

De auteur heeft me geïnspireerd om meer eiwitten te eten. Je lichaam heeft geen opslag of reserves om eiwit te gebruiken in tijden van schaarste, zoals wel het geval is met vet en koolhydraten. En een belangrijk voordeel van eiwitten eten is dat je hiermee je calorische verbruik hoog houdt. Daarnaast geven eiwitten snel een verzadigd gevoel. Voor sommige mensen is dat zuivel, zo eet ik regelmatig kwark of yoghurt bij het ontbijt. Een persoonlijk paleo voedingspatroon blijft toch wel behoorlijk puzzelen, al zou je natuurlijk gebruik kunnen maken van een berekeningsprogramma of app. De kennis die ik heb opgedaan ondersteunt in ieder geval de manier waarop ik wil leven.

Eet als een vegetarier, maar dan met vlees. Combineer het goede van het een met het goede van het andere.

Recepten

Paleo 2.0 bevat goede recepten om de opgedane kennis direct in de praktijk te brengen. De recepten bevatten volgens de auteur allemaal 20 gram eiwit per maaltijd en een normale hoeveelheid calorieën. Daarnaast zijn ze veelal koolhydraatarm. Mijn favoriete recepten voor ontbijt, lunch en avondeten deel ik hieronder. Opvallend vind ik wel, dat er geen hoeveelheden calorieën, eiwitten en vetten genoemd staan bij de recepten.

Ontbijt: amandelcrumble met bramen en blauwe bessen

Lunch: Salade met mango, feta en avocado

Avondeten: geroosterde bloemkool met quinoa en kikkererwten

Tot slot

Het zal voor veel mensen een behoorlijke klus zijn om paleo te gaan eten. Daarom is het zo belangrijk om te weten waar je het voor doet. Je gezondheid is immers je waardevolste bezit. Positieve punten aan Paleo 2.0 vind ik de uitgebreide literatuur, nadruk op groente en fruit én lekkere recepten. Ik heb dit boek met plezier gelezen, veel geleerd en weer een gezonde portie inspiratie opgedaan.

Paleo 2.0 | Evert Berkelaar | Kosmos Uitgevers | o.a. te koop bij Bol.com

SHARE: 

WELKOM OP MIJN BLOG!

EVEN VOORSTELLEN

Mijn naam is Stéfani, 38 jaar, getrouwd en werkende mama van twee jongens. Op eigen kracht veranderde ik mijn leefstijl van ‘couch potato’ naar ‘fitmom’. Mijn persoonlijke zoektocht is uitgegroeid in een passie voor gezond leven. Ik geef je een inkijkje in mijn persoonlijke leven en hoop je te enthousiasmeren om bewustere keuzes te maken en álles uit het leven te halen. Lees verder: Over mij.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

tastybasics logo