Search
Close this search box.

Persoonlijke blog over leefstijl

Leefstijl / Natuur

Omgevingsgeluiden

Stoor jij je wel eens aan het geluid van verkeer? Of misschien erger je je wel aan je bovenburen of het gesnurk van je partner? Geluid is onvermijdelijk, maar niet altijd gewenst. Je kunt last hebben van geluid van een ander, maar het kan er ook voor zorgen dat het je dagelijkse activiteiten verstoort en je minder goed slaapt. Bovendien kunnen omgevingsgeluiden ook behoorlijk wat stress opleveren. En dat heeft weer effect op je gezondheid.

Meest voorkomende oorzaken

Ik woon in een relatief rustige wijk, die gelegen is tussen het spoor en de snelweg. Ook vliegen er regelmatig vliegtuigen over. Toch stoor ik me niet zo aan deze geluiden. Ik denk dat ik gewend ben aan die geluiden. Wel merk ik minder lawaai sinds corona. Geluid van wegverkeer is in Nederland de belangrijkste bron van geluidhinder en slaapverstoring in de woonomgeving. Geluid van buren staat op een tweede plek en windmolens staan op nummer drie. Ik heb het enorm getroffen met mijn directe buren. Ik denk dat ze eerder hinder van ons hebben (lees: stuiterende jongens in de vroege ochtend) dan dat wij ons storen aan hun geluiden. Maar ik heb wel eens wakker gelegen door een lawaaiig feestje van achterburen dat doorging tot in de late uurtjes. En als je dan al nauwelijks slaapt in verband met een peuter en een baby dan levert zoiets éxtra stress op. Hiervoor woonde ik in het centrum van Utrecht en stoorde ik me nogal aan geluiden van de bovenburen. We hadden zelf nog geen kinderen en boven ons woonde een gezin van vijf. Onze directe buurman speelde bijna iedere dag op zijn hobo. Ik weet niet of je dat geluid herkent, maar het is in ieder geval doordringend. Ik werd er niet echt blij van.

Happiness is listen to the sounds of nature.

Gezondheidseffecten

Het schijnt dat meer dan een miljoen Nederlanders last hebben van omgevingsgeluiden. Uit WHO onderzoek blijkt dat omgevingsgeluid ernstige gezondheidseffecten kan hebben. Zo wordt niet alleen je stofwisseling in de war geschopt, maar ook meer kans op hart- en vaatziekten. Er zijn ook aanwijzingen dat geluid indirect de kans op diabetes en overgewicht verhoogt, maar er is onvoldoende bewijs om dit te onderbouwen. Naar verwachting zal geluid in de toekomst voor meer gezondheidsproblemen zorgen, omdat er steeds meer geluid komt en we steeds dichter op elkaar wonen. Volgens wetenschappers helpt een rustige omgeving om weer te herstellen van omgevingsgeluiden. Vooral de geluiden uit de natuur worden over het algemeen als positief ervaren. De geluiden van vogels, geruis van de wind, regen of kabbelende golven werken ontspannend en helpen je geest en gedachten om tot rust te komen. Eerder schreef ik al eens over de kracht van de natuur.

Ben je benieuwd naar de geluidsbelasting bij jou thuis? Op de website van het RIVM kun je een indicatie verkrijgen van de geluidsbelasting op jouw postcode.

WELKOM OP MIJN BLOG!

EVEN VOORSTELLEN

Mijn naam is Stéfani, 38 jaar, getrouwd en werkende mama van twee jongens. Op eigen kracht veranderde ik mijn leefstijl van ‘couch potato’ naar ‘fitmom’. Mijn persoonlijke zoektocht is uitgegroeid in een passie voor gezond leven. Ik geef je een inkijkje in mijn persoonlijke leven en hoop je te enthousiasmeren om bewustere keuzes te maken en álles uit het leven te halen. Lees verder: Over mij.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

tastybasics logo