Zoeken...
TOP
Food Overig Tussendoortjes

Oliebollen uit de oven

Hoe je de jaarwisseling ook viert, bij oud en nieuw horen oliebollen. Ik weet niet beter dan dat de oliebollen er altijd zijn geweest. Vroeger stond ik op oudejaarsdag de hele dag oliebollen en appelbeignets te bakken in de schuur. De klassieke oliebol met krenten, rozijnen en appel is een oeroude Nederlandse winterlekkernij. De traditie van oliebollen tijdens de jaarwisseling geef ik ook weer aan mijn kinderen door, maar wel een gezondere versie. Vorig jaar maakte ik oliebollen uit de oven, maar omdat ik niet alle ingrediënten in huis had, probeerde ik een nieuw recept uit. Allebei heerlijk en de moeite waard om uit te proberen.

Ingrediënten

Voor het maken van deze gezonde(re) oliebollen uit de oven heb je de volgende ingrediënten nodig:
300 gram tarwe of -speltbloem
250 ml melk
90 gram rozijnen (blank en donker gemengd)
1 ei
1 appel
tl kaneel
snufje zout
3,5 gram gedroogde gist (half zakje)
olijf- of zonnebloemolie
eventueel: een beetje citroen en/of sinaasappelrasp voor een frissere smaak en stukjes gedroogde abrikoos vind ik ook een lekkere toevoeging. Als je een enorme zoetekauw bent, zoals ik, kun je een tl Sukrin gold toevoegen.

Benodigdheden
Voor het maken van de oliebollen uit de oven maak ik gebruik van een muffinvorm voor 12 muffins en een grote kom om de ingrediënten te mengen.

Bereidingswijze

Handig om te weten voordat je aan de slag gaat, is dat het oliebollenbeslag een klein uurtje moet rijzen. Dit beslag maak je door de melk te mengen met de gist, ei, zout, kaneel en bloem. Vervolgens schil je een appel en snijd je in kleine stukjes. Deze voeg je samen met de rozijnen toe aan het oliebollendeeg. Dek de kom af met een vochtige theedoek en zet op een warme plek om te rijzen.

Vervolgens verwarm je de hetelucht oven op 200 graden. Je pakt de muffinvorm erbij en giet in elk vormpje een laagje olijf- of zonnebloemolie. De randen van de muffinvormpjes vet je in met de olie. Met een flinke lepel schep je het gerezen beslag in elke muffinvorm. Bak de oliebollen goudbruin in zo’n 20 minuten. Haal de oliebollen uit de vormpjes en laat ze uitlekken op een rek of keukenpapier.

Tip
De oliebollen uit de oven zijn het lekkerst als je ze direct opeet. Mijn jongens vonden ze heerlijk en ik moest oppassen dat ze niet meteen opgingen. Als de oliebollen afgekoeld zijn, kun je ze prima nog een dagje goed afgesloten bewaren. Om de oliebollen ‘op te piepen’ kun je ze circa 30 seconden in de magnetron doen.

Ben je benieuwd naar andere recepten? Neem dan een kijkje bij Food.

Stéfani gets fit

«

»

Volg @stefani_getsfit