Search
Close this search box.

Persoonlijke blog over leefstijl

Food / Overig / Tussendoortjes

Oliebollen uit de oven

Hoe je de jaarwisseling ook viert, bij oud en nieuw horen oliebollen. Ik weet niet beter dan dat de oliebollen er altijd zijn geweest. Vroeger stond ik op oudejaarsdag de hele dag oliebollen en appelbeignets te bakken in de schuur. De klassieke oliebol met krenten, rozijnen en appel is een oeroude Nederlandse winterlekkernij. De traditie van oliebollen tijdens de jaarwisseling geef ik ook weer aan mijn kinderen door, maar wel een gezondere versie. Vorig jaar maakte ik oliebollen uit de oven, maar omdat ik niet alle ingrediënten in huis had, probeerde ik een nieuw recept uit. Allebei heerlijk en de moeite waard om uit te proberen.

Ingrediënten

Voor het maken van deze gezonde(re) oliebollen uit de oven heb je de volgende ingrediënten nodig:
300 gram tarwe of -speltbloem
250 ml melk
90 gram rozijnen (blank en donker gemengd)
1 ei
1 appel
tl kaneel
snufje zout
3,5 gram gedroogde gist (half zakje)
olijf- of zonnebloemolie
Naar smaak: voor een frisse smaak vind ik het heerlijk om een beetje citroen en/of sinaasappelrasp toe te voegen. Ook lekker zijn stukjes gedroogde abrikoos. De oliebollen behoeven geen suiker, maar als je een enorme zoetekauw bent, kun je een tl natuurlijke suikervervanger toevoegen.

Voor het maken van de oliebollen uit de oven maak ik gebruik van een muffinvorm voor 12 muffins en een grote kom om de ingrediënten te mengen.

Bereidingswijze

Handig om te weten voordat je aan de slag gaat, is dat het oliebollenbeslag een klein uurtje moet rijzen. Het beslag maak je door de melk te mengen met de gist, ei, zout, kaneel en bloem. Vervolgens schil je een appel en snijd je in kleine stukjes. Deze voeg je samen met de rozijnen toe aan het oliebollendeeg. Voeg eventueel de extra’s zoals citroenrasp toe. Dek de kom af met een vochtige theedoek en zet de kom met beslag op een warme plek om te rijzen.

Vervolgens verwarm je de hetelucht oven op 200 graden. Je pakt de muffinvorm erbij en giet in elk vormpje een laagje olijf- of zonnebloemolie. De randen van de muffinvormpjes vet je in met de olie. Met een flinke lepel schep je het gerezen beslag in elke muffinvorm. Bak de bollen goudbruin in zo’n 20 minuten. Haal de oliebollen uit de vormpjes en laat ze (indien nodig) uitlekken op een rek of keukenpapier.

De oliebollen uit de oven zijn het lekkerst als ze net uit de oven komen en nog een beetje warm zijn. Als de oliebollen afgekoeld zijn, kun je ze prima nog een dagje goed afgesloten bewaren. Om de oliebollen ‘op te piepen’ als je ze op een later moment wilt eten, kun je ze circa 30 seconden in de magnetron doen.

SHARE: 

GERELATEERD

WELKOM OP MIJN BLOG!

EVEN VOORSTELLEN

Mijn naam is Stéfani, 38 jaar, getrouwd en werkende mama van twee jongens. Op eigen kracht veranderde ik mijn leefstijl van ‘couch potato’ naar ‘fitmom’. Mijn persoonlijke zoektocht is uitgegroeid in een passie voor gezond leven. Ik geef je een inkijkje in mijn persoonlijke leven en hoop je te enthousiasmeren om bewustere keuzes te maken en álles uit het leven te halen. Lees verder: Over mij.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

tastybasics logo