Search
Close this search box.

Persoonlijke blog over leefstijl

Persoonlijk

OERsterk in één dag

In de training OERsterk in één dag ben ik een dag lang ondergedompeld in kennis over gedragsverandering en een gezonde leefstijl door Richard de Leth, oprichter van OERsterk. Even geleden zag ik OERsterk voorbij komen op Instagram. De passie van Richard wekte mijn interesse en ik werd nieuwsgierig naar zijn kijk op leefstijlverandering. Veel mensen falen in hun zoektocht naar een gezonder en gelukkiger leven. Ik ervaar zelf ook dat het soms lastig is om je leefstijl tijdens drukke dagen gezond te houden. Waarom is gedragsbehoud zo lastig?

Richard raakte geïnteresseerd in de evolutionaire psychologie en onderzoeken over gedragsverandering. Inmiddels heeft hij een flink aantal boeken geschreven, geeft lezingen voor grote groepen over een gezonde leefstijl én leidt OERcoaches op. Zonder alle ins en outs te verklappen van deze trainingsdag neem ik je mee in mijn ervaring. Deze trainingsdag is namelijk echt de moeite waard om zelf te ervaren.

Vooraf

Voorafgaand aan de training staat er koffie en thee klaar. Richard bevindt zich tussen de deelnemers en maakt hier en daar een praatje. Bij het binnenkomen van de trainingsruimte maak ik wat foto’s van de zaal. ‘Kom, laten we samen op de foto gaan, dat is toch veel leuker dan een leeg podium?

Op mijn stoel ligt een reader, hand-out en een werkboek. Volgens Richard lees je in de reader de informatie van deze dag terug, bij de hand-out kun je aantekeningen schrijven en tijdens de training worden persoonlijke opdrachten gedaan in het werkboek.

Agenda

Richard begint met een praatje over zichzelf. De meeste deelnemers in de zaal kennen Richard echter al. Vandaag gaat iedereen de deur uit met een OERsterk persoonlijk leefplan. Je krijgt een methode om alle kennis in een simpel systeem ook werkelijk toe te passen en je ervaart grip op je leven, zowel preventief als bij klachten. Vooral veel informatie, maar volgens Richard gaat het niet om kennis. Het gaat vooral om het toepassen van die kennis. Kort gezegd: DOEN. Richard vraagt de deelnemers om ten minste drie kerninzichten mee te nemen uit deze trainingsdag.

Training

Volgens Richard heeft OER een dubbele betekenis, zowel ‘oer’ in de zin van oorspronkelijk, als de afkorting voor Ontspanning, Eten en Regelmatig bewegen. Alles komt aan bod vandaag. We starten met preventie, de oorsprong, de belangrijkste doodsoorzaken en kwaliteit van leven.
De mens heeft het zichzelf te makkelijk gemaakt met comfort door welvaart. We hebben keuzes in overvloed, wat het lastig maakt om de juiste keuze te maken. Ga parttime als oermens leven, aldus Richard. Terug naar de basis, noem ik dat zelf.

Daarna gaan we verder over de kwaliteit van leven. Stel jezelf drie kernvragen: Waarom doe ik wat ik doe? Wat heb ik echt nodig om gelukkig te zijn? Wat zou ik vandaag doen als het mijn laatste dag was? En zou je dit vandaag of morgen ook doen? Deze vragen geven richting aan je manier van leven.

Ik word uitgedaagd om stil te staan bij zingeving, geluk en focus. Leef meer in het nu dan in het ‘ als dan’ . Richard noemt geluk in je hand versus geluk in je hart. Dit beschreef ik al eerder in mijn blog over goede voornemens, waarbij ik focus op het volgen van mijn hart en het ervaren van belevenissen en mooie momenten in plaats van spullen verzamelen. Focus breng je aan door veel nee te zeggen en kritisch ja te zeggen.

Kies wie je wilt zijn. Neem zelf de regie. Stel jezelf eens de volgende vragen: Wat karakteriseert jou? Welke principes heb jij? Hoe wil jij herinnerd worden. Vraag eens feedback aan de mensen om je heen.

Vervolgens komen de belangrijkste evolutionaire zwaktes en verstorende factoren aan bod. De mens leeft graag met gemak en heeft een voorkeur voor lui zijn. Zo nemen we automatisch de roltrap in plaats van de trap. Blijf jezelf uitdagen en maak het jezelf moeilijk. Soms moet je niet je doelen bijstellen, maar je omgeving. Wees kritisch op de selectie van je vriendengroep, aldus Richard.

Lunch

Het ochtendgedeelte is voorbij gevlogen. Voordat ik het weet, is het tijd voor een heerlijke OERlunch. De lunch is zeer gevarieerd is en je hebt keuze uit meer dan 43 ingrediënten.

Ik vond het ongemakkelijk om een plekje uit te moeten zoeken bij vreemden. Voorheen meed ik dit soort situaties liever. Mijn eerste instinct was dan ook om een plekje in de hoek aan een lange tafel te zoeken. Maar ach, ik ben nu eenmaal alleen gekomen, we zijn hier allemaal met dezelfde interesse en ik moet gewoon wat meer uit mijn comfortzone komen. Zo zag ik een vrouw alleen aan een tafel zitten en besloot te vragen of de stoel tegenover haar al bezet was. De stoel was vrij en we raakten aan de praat. Ondanks ons verschil in leeftijd hebben we verrassend veel raakvlakken en al gauw hebben we een leuk en persoonlijk gesprek. Later vertelde Annuska mij, dat ze juist aan deze tafel was gaan zitten om te kijken wie er net zo sterk zou zijn als zij. Lief dat ze dat zei. Het voelde ook wel een beetje als een persoonlijke overwinning die stap uit mijn comfortzone. En Annuska is sterk. Ze heeft twee zoons, haar gewicht gehalveerd op eigen kracht en een goedlopende praktijk als (voedings)coach. Ontzettend tof dat deze trainingsdag zo’n leuk en verrassend nieuw contact oplevert.

Eten, bewegen en ontspannen

Na de lunch gaan we verder over voeding en beweging. De sleutel tot succes is variatie. Iets waar ik me ook bewust van was. Als je er niet voldoende aandacht aan geeft, eet je zo weer elke week hetzelfde. Probeer nog gevarieerder te eten en eet minder en minder vaak.

Intermittent fasting komt ook kort aan de orde. Iets waar ik me nog niet eerder in heb verdiept. Als je flexibel en gezond bent, kun je op elk moment een maaltijd overslaan. De oermens wist nooit zeker of hij straks weer te eten had. Richard heeft een spel bedacht om die onzekerheid na te bootsen. Dit spel ga ik nog doen en dan deel ik uiteraard mijn ervaringen met jullie.

Daarna gaat Richard in op het belang van bewegen. Mijn focus lag het afgelopen jaar op bewegen, waardoor hij me nu geen nieuwe inzichten geeft op dit gebied. Met een dobbelspel krijgt Richard wel de hele zaal in beweging met squats en jumping jacks.

Dan komt ontspanning aan bod. Daar ligt wel mijn focus. Naast actief ontspannen zoals een boswandeling of een dagje wellness noemt Richard echte ontspanning ‘vrede in je hoofd’. De innerlijke criticus, maar ook zorgen om geld en relatie komen veel voor. Richard geeft tips voor ontspanningsinterventies. Zo zou tien seconden koud douchen voor acute stress zorgen, waardoor je uiteindelijk stressbestendiger wordt. Ook diepe ontspanning komt aan bod (meditatie en ademhalingsoefeningen).

Mijn persoonlijk leefstijlplan

Tijdens de training kozen alle deelnemers voor een model waarbij je meer aandacht hebt voor: preventie, meer geluk, afvallen, meer energie, stemming verbeteren of beter slapen. Dit vormt de basis voor je persoonlijke leefstijlplan die je vervolgens invult door bepaalde focus aan te brengen en keuzes te maken.

Ik kies voor het model ‘preventie’ en ik focus de komende tijd voornamelijk op ontspanning. Zo start ik de douche met 10 seconden koud, doe ik ademhalingsoefening van 1 minuut en spreek iedere week met iemand af.

Richard heeft me een nieuwe kijk op het drinken van water gegeven. Ik was altijd in de veronderstelling dat je de hele dag door moest drinken, maar Richard noemt bulkdrinken, waarbij je in één keer een grote hoeveelheid water drinkt. Mijn uitdaging is dan ook om na het opstaan twee grote glazen water te drinken.

Tot slot

Ik ben blij dat ik mijn vrije tijd heb geïnvesteerd in deze trainingsdag. Ik ben ervan overtuigd dat het kritischer kijken naar jezelf en je eigen leefstijl je al sturing kan geven. Bewustwording maakt verschil. Je moet jezelf een spiegel durven voorhouden. Waarom doe je wat je doet? Neem je eigen verantwoordelijkheid en wordt leider van je eigen leven. Blijf niet hopen, wensen en laat geen dingen aan het toeval over, maar neem een actieve houding aan. Ja, je wordt beïnvloed door je omgeving, maar je moet zelf verantwoordelijkheid nemen en in actie komen.

Gezondheid is iedere keer de juiste keuze maken. Richard bevestigt mijn persoonlijke ervaring dat je leefpatroon een geheel is van voeding, beweging, ontspanning, nachtrust en mindset. Alles valt samen om gelukkig en gezond te leven. Ondanks de verandering van mijn mindset en leefstijl ervaar ik dat gedragsbehoud moeilijk blijft. Het zal altijd aandacht blijven vragen. Signaleren en bijsturen is de oplossing. Gezond leven is een blijvende zoektocht. Ik heb mijn leefstijl veranderd, maar ik blijf zoeken naar manieren om mijn leefstijl in mijn drukke leven gezond te houden.

Meer weten? Neem een kijkje op www.oersterk.nu.

SHARE: 

GERELATEERD

WELKOM OP MIJN BLOG!

reset outerwear

EVEN VOORSTELLEN

Mijn naam is Stéfani, 37 jaar, getrouwd en werkende mama van twee jongens. Op eigen kracht veranderde ik mijn leefstijl van ‘couch potato’ naar ‘fitmom’. Mijn persoonlijke zoektocht is uitgegroeid in een passie voor gezond leven. Ik geef je een inkijkje in mijn persoonlijke leven en hoop je te enthousiasmeren om bewustere keuzes te maken en álles uit het leven te halen. Lees verder: Over mij.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

tastybasics logo