Search
Close this search box.

Persoonlijke blog over leefstijl

Persoonlijk

Motivatie om te bewegen

run

Vind je het moeilijk om de motivatie te vinden om in beweging te komen? Je bent niet de enige. Uit onderzoek van het Mulier Instituut blijkt dat, ondanks de coronacrisis de motivatie van volwassenen om te sporten en bewegen het afgelopen jaar nauwelijks is toegenomen. Ruim 40 procent van de mensen moet er zich echt toe zetten om regelmatig te bewegen. Een drukke dag, weinig energie, slecht weer. Welke smoes gebruik jij om niet te sporten? We hebben allemaal wel eens geen zin om te sporten. Hoe blijf je gemotiveerd om toch voldoende te bewegen?

Je leefstijl veranderen en meer bewegen, omdat het gezond voor je is, motiveert onvoldoende. Daar kom je je bed niet gauw voor uit, maar wat is het dan wel waar je voor opstaat? Het fundament voor motivatie is de reden waarom je iets wilt doen. Je moet willen dat je leven verandert. Die intrinsieke motivatie zorgt ervoor dat je de energie kunt opbrengen om door te zetten op lastige momenten. Veranderen vraagt om een actieve houding en zelfreflectie. Je kunt niet iemand anders de schuld geven of langer je kop in het zand steken, maar beseffen dat jij zelf de verantwoordelijkheid voor je gezondheid draagt.

We zijn allemaal gewoontedieren

Meer bewegen vraagt om het veranderen van je gedrag. Eigenlijk zijn we allemaal gewoontedieren. Over het algemeen stellen we onze dagelijkse routines niet gemakkelijk bij. Daarom is het belangrijk om eens te kijken naar je dagelijkse activiteiten en je sportmomenten te plannen. Pak eens de fiets of wandel wanneer je naar je werk gaat of de boodschappen haalt, in plaats van de auto. Pak de roltrap in plaats van de lift. In de weekenden kun je met je gezin de natuur in gaan en de omgeving wandelend of op de fiets verkennen. Zo kun je met je dagelijkse activiteiten meer beweging realiseren.

Daarnaast is het verstandig om je trainingen in te plannen. Dit geeft houvast en structuur waardoor het makkelijker is om het sporten vol te houden. Zeker als je net begint met sporten en nog moet wennen aan het ritme. Zo creëer je de sportmomenten als nieuwe gewoonte en wordt het vanzelf ‘een vast gegeven’ dat je bijvoorbeeld elke dinsdag- en donderdagavond sport. Een goede voorbereiding is het halve werk. Trek direct je sportkleding aan als je opstaat of zorg dat het klaarligt. Dat maakt het een stuk makkelijk, want je heb je outfit immers (zo) aan. Kijk ook naar het moment van de dag waar jij je het prettigst bij voelt. Zo ben ik ’s avonds niet vooruit te branden en moest ik me er echt toe zetten om te gaan sporten. Ik sport het liefst in de vroege ochtend. Zo begin ik mijn dag positief en daar heb ik de rest van de dag profijt van.

Neem de regie

Als je het niet leuk vindt om naar de sportschool te gaan dan ga je het ook echt niet volhouden om jezelf vier keer per week naar de sportschool te slepen om in het zweet te werken. Als je plezier hebt in wat je doet, is het geen ‘moeten’. Zoek iets wat bij je past. Probeer nieuwe dingen uit. Als je iets leuk vindt, houd je het makkelijker vol. Onder ‘sport’ vind je allerlei tips en reviews van verschillende sporten en workouts die ik heb gedaan.

Houd je aan het ‘plan’. Zo maakte ik de afspraak met mezelf dat ik één keer een sportmoment mag overslaan, maar de volgende keer gewoon weer moet doorzetten. Zo voorkom ik dat het ‘afzeggen’ van mijn sportmoment weer een nieuwe gewoonte wordt.

Progress not perfection

Je zult zien dat je door regelmatig te sporten een betere conditie krijgt. Die progressie kan stimuleren werken. Zo had ik nooit gedacht dat ik vijf kilometer zou kunnen hardlopen. Nu ren ik wekelijks zo’n rondje. Doe het voor jezelf en voor niemand anders. Zie sport als een investering in jezelf. Laat je uitdagen, maar bepaal je eigen workout en tempo. Het is natuurlijk wel de bedoeling dat het leuk blijft.

Een goede stok achter de deur kan ook zijn om af te spreken om met iemand samen te sporten. Soms is dat net een extra steuntje in de rug om niet af te zeggen of om toch nog even door te zetten. Verwen jezelf met een leuke outfit en de juiste kleding voor de sport die je beoefent. Een broek die je elke squat moet ophijsen, is irritant. Ook een sportbeha is geen overbodige luxe. En met de juiste schoenen voorkom je eerder blessures. En last but not least, blijf positief, zet je favoriete muziek op en ga ervoor. Plezier is de beste garantie om je motivatie te behouden.

Ben je benieuwd naar mijn leefstijlverandering? Lees dan Mijn verhaal. Ben je benieuwd waar ik mij dagelijks mee bezig houd? Volg me dan op Instagram. Ik geef je een inkijkje in mijn persoonlijke leven. Ook deel ik regelmatig leuke winacties op mijn feed en vind je korte video’s (onder reels) van mijn workouts.

De foto’s bij deze blog zijn gemaakt door Aimée Mooiman Fotografie.

SHARE: 

GERELATEERD

WELKOM OP MIJN BLOG!

EVEN VOORSTELLEN

Mijn naam is Stéfani, 38 jaar, getrouwd en werkende mama van twee jongens. Op eigen kracht veranderde ik mijn leefstijl van ‘couch potato’ naar ‘fitmom’. Mijn persoonlijke zoektocht is uitgegroeid in een passie voor gezond leven. Ik geef je een inkijkje in mijn persoonlijke leven en hoop je te enthousiasmeren om bewustere keuzes te maken en álles uit het leven te halen. Lees verder: Over mij.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

tastybasics logo