Zoeken...
TOP

Leuk dat je op mijn persoonlijke blog terecht bent gekomen. Mijn persoonlijke zoektocht naar een actief, gezond en gelukkig leven is uitgegroeid tot een passie voor gezond leven. Een gezonde leefstijl is belangrijker dan ooit. Door mijn verhaal te delen, hoop ik jou bewuster te maken van het belang van een gezonde leefstijl. Met die kennis hoop ik je te inspireren om jezelf centraal te stellen, beter voor jezelf te zorgen en bewustere keuzes te maken op weg naar een gezonder én gelukkiger leven. Bovendien is het een mooie stok achter de deur voor mezelf. Ik weet uit eigen ervaring hoe moeilijk het is om gewicht te verliezen en je streefgewicht te behouden.

In minder dan één jaar tijd ben ik 27 kilo afgevallen én doe dingen die ik eerder niet voor mogelijk hield. Mijn persoonlijke ervaringen en tips met betrekking tot alles wat voor mij met gezond leven te maken heeft, deel ik. Gezond leven gaat wat mij betreft niet alleen over gezond eten en voldoende bewegen, maar ook over zingeving, goede nachtrust, ontspanning, positief denken, zelfliefde, genieten, familie en vrienden, natuur en duurzaamheid. Alle aspecten komen aan bod.

Van couch potato naar fitmom

Na jaren jojoën met mijn gewicht en twee zwangerschappen met forse gewichtstoename (30 kg en 25 kg) had ik er genoeg van. Ik wilde als actieve, gezonde en gelukkige mama door het leven gaan. In plaats daarvan plofte ik ’s avonds uitgeput op de bank met een reep chocolade en een zak chips. Ik had overgewicht, was altijd moe en voelde me niet gelukkig. De afgelopen jaren heb ik het ene na het andere dieet geprobeerd, waarbij ik slank werd, maar geen daarvan was blijvend effectief. In plaats van weer een streng dieet veranderde ik mijn leefstijl.

Als stok achter de deur begon ik met het delen van mijn reis op Instagram als een soort dagboek. Het was spannend om ‘mezelf bloot te geven’, door te delen hoe ik me voel, wat ik doe en met mijn foto’s viral te gaan. Maar voor mij was én is dit nog steeds de motivatie om het beste uit mezelf te halen.

Er zijn allerlei richtlijnen over voeding en beweging voor een gezond leven. Leefstijl is echter persoonlijk. Wat voor de één werkt, werkt niet per sé voor de ander. Volgens mij is er niet één juiste manier van gezond leven, maar is een gezonde leefstijl voor iedereen anders. Ieder mens en lijf is uniek. Je leefstijl veranderen is een persoonlijke zoektocht die tijd kost. Gun jezelf de tijd om te ontdekken wat voor jou werkt. Een leefstijl is namelijk voor de rest van je leven.

Motivatie

Mijn zoektocht begon met de confrontatie met mezelf. Wat motiveert mij? Waarom wil ik gezond zijn? Hoe wil ik mijn dag starten? Waar haal ik energie uit en wat kost energie? Waar sta ik iedere dag graag voor op? Het fundament voor motivatie is de reden waarom je iets wilt doen. De reden waarom ik gezonder eet en voldoende beweeg is dat ik fit en energiek door het leven wil gaan. Dat ik lekker in mijn vel zit en positief in het leven sta. Voorheen dacht ik dat het me om de kilo’s zou gaan. Als ik tien kilo zou afvallen dan zou ik pas écht gelukkig zijn. Maar de grootste verandering was mentaal. Het is mijn manier van denken dat mijn leven heeft veranderd.

Bewust kiezen

Als je wilt veranderen, dan moet je er moeite voor doen. Het gaat niet vanzelf. Het is een bewuste keuze die je elke dag opnieuw maakt. Ik moest werken aan het vertrouwen in mezelf, zelfliefde en positief denken. Zonder positieve instelling kom je immers nergens. Positief denken is niet vanzelfsprekend. We zijn nu eenmaal niet allemaal geboren met het positiviteitsgen. Maar dat betekent niet dat je het daarbij moet laten zitten. Ik was me er eerder niet van bewust, maar positief denken kun je leren. Je kiest ervoor om op een bepaalde manier door het leven te gaan en waar je aandacht aan geeft.

Zelfliefde

Hiervoor vergeleek ik mezelf doorlopend met anderen. Ik praatte altijd neerbuigend over mezelf en vond mezelf nooit goed genoeg. Door simpele oefeningen kun je dit negatieve patroon doorbreken en veranderen. Bijvoorbeeld door jezelf elke dag een complimentje te geven als je in de spiegel kijkt en elke dag te benoemen waar je dankbaar voor bent of gelukkig van wordt.

Gezond eten en meer bewegen

Met alleen paprika kom je er niet. Leefstijl is allesomvattend. Ik kies dan ook bewust voor een gezond eetpatroon, waarbij ik me richt op meer échte voeding. Ik eet zoveel mogelijk puur natuur en geraffineerde suikers probeer ik te vermijden. Calorieën tel ik niet en ik weeg ook niets af. Zoiets houd ik niet de rest van mijn leven vol. Ik begon met drie hoofdmaaltijden en drie tussendoortjes per dag. Sinds kort ben intermittent fasting aan het ontdekken waarbij ik zo’n 15 uur vast. Daarnaast beperk ik mijn eetmomenten tot 3 a 4 keer per dag.

Dit eetpatroon combineer ik met dagelijks bewegen én sporten. Naast een dagelijks ommetje sport ik graag. Niet alleen om vet te verbranden en mijn spiermassa te vergroten, maar omdat ik het leuk vind. Zoek naar een manier van bewegen dat je leuk vindt. Dat zorgt ervoor dat je het langer volhoud.

Ik schafte een Fitbit activitytracker aan. Dit geeft me net dat beetje extra motivatie om dagelijks actief te zijn. Ik pak regelmatig de fiets om boodschappen te halen en speel ik veel buiten met mijn kinderen. Ik step, fiets, sup, hoelahoep, speel fitness games en zoek altijd naar leuke manieren om actief te zijn. Zo laat ik me graag uitdagen door challenges, doe ik mee aan (hardloop)events en probeer ik nieuwe sporten uit. Als je van bewegen iets leuks maakt, dan is het geen moeten.

Levenslang

Het veranderen van je leefstijl is niet makkelijk en je gezonde gewicht behouden is misschien nog wel moeilijker. Als je eenmaal te zwaar bent geweest dan onthoud je lijf dat. Dit betekent dat je er altijd moeite voor zal moeten blijven doen. Misschien herken je je in mijn situatie, kan ik je motiveren om een stapje buiten je comfortzone te zetten of raad ik je een leuk boek, recept, uitje of product aan. Het is mijn intentie om je enthousiast te maken over jouw gezondheid.

Mijn persoonlijke ervaringen en tips met betrekking tot alles wat voor mij met gezond leven te maken heeft, deel ik. Het is geen perfect verhaal; ook ik heb mijn struggles, ups en downs. Veranderingen gaan met vallen en opstaan. Ik heb ook wel eens geen zin om te sporten. Of ik alleen nog maar gezond eet? Nee, de verleidingen zijn niet minder geworden, maar de manier waarop ik er mee om ga wel. Ik probeer mijn zoektocht zo eerlijk mogelijk te delen. Ook als ik gewicht aankom of als ik wat minder lekker in mijn vel zit. Vanwege mijn sterk ontwikkelde mindset en intrinsieke motivatie lukt het me beter dan ooit om me weer te herpakken en bewust te kiezen voor mijn gezondheid. Het blijft een levenslange zoektocht, maar de wil is er.

Ik word super enthousiast van alles wat met gezond leven te maken heeft. Daarom lees ik veel, houd ik het nieuws bij en deel ik mijn ervaringen met veel liefde en groot plezier. Deze blog beheer ik naast mijn parttime job en drukke gezinsleven, omdat ik er blij van word en er veel positieve energie van krijg. Als ik door mijn verhaal te delen anderen bewuster kan maken over gezond leven en kan overtuigen om bewustere keuzes te maken dan ben ik in mijn opzet geslaagd.

Meer…

Wil je meer lezen over mijn leefstijlverandering? Lees hier verder.
Ben je benieuwd waar ik mij dagelijks mee bezig houd? Volg me dan op Instagram. Ik geef je een inkijkje in mijn persoonlijke leven. Ook deel ik regelmatig leuke winacties op mijn feed en vind je korte video’s (onder reels) van mijn workouts.

Zie ook
Interview Ring Fit Adventure Clique magazine – februari 2021
Snelfietsroute Woerden Utrecht – 16 december 2020
Hardlopen in het donker – 3 november 2020
Ik fiets – 15 september 2020
Nintendo Ring Fit Adventure – 1 september 2020
Deelname Harbourrun – 19 mei 2020
Gymjunkie van de week – 11 oktober 2019
Interview Tastybasics – 25 augustus 2019

Volg @stefani_getsfit