Zoeken...
TOP

Leuk dat je op mijn persoonlijke blog terecht bent gekomen. Mijn persoonlijke zoektocht naar een actief, gezond en gelukkig leven is uitgegroeid tot een passie voor gezond leven. Een gezonde leefstijl is belangrijker dan ooit. Ook met een gezin en drukke baan is het mogelijk om gezonder door het leven te gaan en een gezond gewicht te bereiken en te behouden. Het is niet makkelijk. Als je eenmaal te zwaar bent geweest dan onthoud je lijf dat. Dit betekent dat je er altijd moeite voor zal moeten blijven doen.

Door mijn verhaal te delen, hoop ik jou bewuster te maken van het belang van een gezonde leefstijl. Met die kennis hoop ik je te inspireren om beter voor jezelf te zorgen en bewustere keuzes te maken op weg naar een gezonder én gelukkiger leven. Bovendien is het een mooie stok achter de deur voor mezelf. Ik weet uit eigen ervaring hoe moeilijk het is om gewicht te verliezen en je streefgewicht te behouden. Mijn persoonlijke ervaringen en tips met betrekking tot alles wat voor mij met gezond leven te maken heeft, deel ik. Gezond leven gaat wat mij betreft niet alleen over gezond eten en voldoende bewegen, maar ook over zingeving, goede nachtrust, ontspanning, positief denken, zelfliefde, genieten, familie en vrienden, natuur en duurzaamheid. Alle aspecten komen aan bod.

A healthy lifestyle not only changes your body, it changes your mind, your attitude and your mood.

Gezond leven is geen obsessie voor me, al ben ik er wel elke dag mee bezig. Ik vind het heerlijk om te sporten, fijn om met gezonde voeding bezig te zijn en ik lees veel. Neem een kijkje bij Boeken voor interessant leesvoer. Wat voor de één werkt, werkt niet per sé voor de ander. Volgens mij is er niet één juiste manier van gezond leven, maar is een gezonde leefstijl voor iedereen anders. Ieder mens en lijf is uniek. Het is een persoonlijke zoektocht die tijd kost. Gun jezelf de tijd om te ontdekken wat voor jou werkt. Een leefstijl is namelijk voor de rest van je leven. Misschien herken je je in mijn situatie, kan ik je motiveren om een stapje buiten je comfortzone te zetten of raad ik je een leuk boek, recept, uitje of product aan. Het is mijn intentie om je enthousiast te maken over jouw gezondheid.

Zo gooide ik mijn leven om

Na jaren jojoën met mijn gewicht en twee zwangerschappen met forse gewichtstoename (30 kg en 25 kg) had ik er genoeg van. Ik wilde als actieve, gezonde en gelukkige mama door het leven gaan. In plaats daarvan plofte ik ’s avonds uitgeput op de bank met een reep chocolade en een zak chips. De afgelopen jaren heb ik het ene na het andere dieet geprobeerd, waarbij ik slank werd, maar geen daarvan was blijvend effectief. In plaats van weer een streng dieet veranderde ik mijn leefstijl. De basis voor mij was het belang van verandering inzien, het vertrouwen in mezelf om te veranderen en het stellen van prioriteiten. Als je je bewust wordt van wat je doet en waarom je het doet, kun je keuzes maken en hier de verantwoordelijkheid voor nemen. Ik legde de focus op mijn mindset en natuurlijke voeding. Door de veranderingen in mijn leven te accepteren en te leren waarderen, houd ik ze vast. Over het algemeen kost het me geen moeite meer, omdat ik me er zo goed bij voel. En natuurlijk gaat dat mij de ene dag makkelijker af dan de andere dag.

Motivatie

Waarom wil ik gezond zijn? Wat motiveert me om meer te bewegen? Waarom wil ik me fitter worden? Waarom ga ik op tijd naar bed? Mijn zoektocht begon met bewustwording, verandering in mentaliteit én zelfliefde. Voorheen dacht ik dat het me om de kilo’s zou gaan, maar de grootste verandering was mentaal. Mijn manier van denken, heeft mijn leven veranderd. Het begon voor mij met het accepteren van mezelf en het leven om me heen zoals het is. Niet steeds weer “oude koeien uit de sloot halen” of kijken naar de toekomst, maar bezig zijn met het hier en nu. Vervolgens kwam bij mij het besef dat ik zelf de regie moest pakken over mijn leven. Niet langer mijn kop in het zand steken en net doen alsof het er niet is, maar ik ben de confrontatie met mezelf aangegaan.

Door te focussen op zingeving en mindset ben ik positiever ingesteld, tevreden en dankbaar. Zonder positieve instelling kom je immers nergens. Ik heb de regie genomen over mijn eigen leven en daar verantwoordelijkheid voor genomen. Als je wilt veranderen, dan moet je er zelf moeite voor doen. Het gaat niet vanzelf. Het is een bewuste keuze die je elke dag opnieuw maakt. Ik zette op een rij waar het mij echt om ging. Naast het overgewicht wat me stoorde, wilde ik vooral gezond zijn. Dit betekent voor mij dat ik me energiek, lekker in mijn vel en gelukkig voel.

Geluksmomentjes

Voor iedereen heeft gezondheid een andere betekenis en voor iedereen is de weg naar een gezonde leefstijl anders. Ik richtte me dan ook op mezelf en mijn proces. Hiervoor vergeleek ik mezelf doorlopend met anderen. Zelfliefde was voor mij een belangrijk ontwikkelingspunt. Ik praatte altijd neerbuigend over mezelf en vond mezelf nooit goed genoeg. In het begin vond ik het moeilijk om positieve dingen tegen mezelf te zeggen en mezelf te accepteren zoals ik ben. Maar door simpele oefeningen kun je dit patroon doorbreken en veranderen. Bijvoorbeeld door elke dag te benoemen waar je dankbaar voor bent of gelukkig van wordt. Elke dag probeer ik geluksmomentjes te zoeken in kleine dingen en complimenteer ik mezelf als ik in de spiegel kijk. Iets wat ik eerder nooit deed. Ik heb mezelf kunnen vergeven voor de dingen die ik anders had willen doen.

Create healthy habits, not restrictions

Het was confronterend om in de spiegel te kijken en te beseffen dat ik veel mopperde en klaagde. Overal zag ik beren op de weg en ging ik uit van het negatieve. Ik was van nature niet geboren met het positiviteitsgen zullen we maar zeggen. Maar dat betekent niet dat je het daarbij moet laten zitten. Jij bepaalt hoe je in het leven staat. Nu mopper en klaag ik minder. Ik richt me op mogelijkheden in plaats van beperkingen. Ik focus me op het hier en nu in plaats van het verleden of de toekomst. Ik blijf geïnspireerd door boeken en door anderen op socials media, leer ik nieuwe inzichten kennen of krijg ik bevestiging voor mijn manier van leven. Als stok achter de deur begon ik met het delen van mijn reis op Instagram als een soort dagboek. Het is best spannend om ‘jezelf bloot te geven’ en met je foto’s viral te gaan, maar voor mij was dat écht de motivatie om het vol te houden.

Gezond eten en meer bewegen

Met alleen paprika kom je er niet. Deze uitspraak van huisarts Tamara de Weijer slaat de spijker op zijn kop. Leefstijl is allesomvattend. Ik kies dan ook bewust voor een gezond eetpatroon, waarbij ik me richt op meer échte voeding. Geraffineerde suikers probeer ik zoveel mogelijk te vermijden. Drie hoofdmaaltijden per dag en tussendoortjes, dat werkt voor mij. Calorieën tel ik niet en ik weeg ook niets af. Zoiets houd ik niet de rest van mijn leven vol.

Dit eetpatroon combineer ik met dagelijks bewegen én sporten in de sportschool. Niet alleen om vet te verbranden en mijn spiermassa te vergroten, maar vooral omdat ik het leuk vind. Ik ga graag naar de sportschool. Nooit gedacht dat ik krachttraining en body combat zó leuk zou vinden.

Naast het sporten in de sportschool probeer ik elke dag voldoende te bewegen. Ik heb een Fitbit activitytracker aangeschaft, dat me net dat beetje extra motivatie geeft om hier bewust mee bezig te zijn. Dagelijkse beweging vind ik van belang voor een gezonde leefstijl. Daarom pak ik ook regelmatig de fiets om boodschappen te halen en speel ik veel buiten met mijn kinderen. Ik step, fiets, sup, hoelahoep, speel fitness games en zoek altijd naar leuke manieren om actief te zijn. Zo laat ik me graag uitdagen door challenges en doe ik mee aan (hardloop)events. Als je van bewegen iets leuks maakt, dan is het geen moeten.

Strong not skinny

In minder dan één jaar tijd ben ik 27 kilo afgevallen én doe dingen die ik eerder niet voor mogelijk hield, zoals 40 kilometer fietsen én de Dom beklimmen, 10 kilometer hardlopen en medailles halen met (virtuele) runs. Ook heb ik mijn eerste medaille verdiend met het finishen van de Down Under Obstacle Run in Nieuwegein. Een mooi parcours van 6 kilometer met uitdagende obstakels. Wat een overwinning! Voorheen was ik vaak moe en voelde ik mij futloos. Nu heb ik meer energie en ben ik in zoveel meer in staat dan ik ooit had gedacht. Ik heb me inmiddels voor diverse hardloopevents ingeschreven, iets wat ik eerder niet durfde. Ook zoek ik gezonde grenzen op en probeer ik nieuwe dingen uit, zoals skydiven, mountainbiken en schommelen op 100 meter hoogte.

Een gezonde en actieve leefstijl is goed in te passen in je dagelijkse leven. Ook als je een drukke baan en een gezin hebt.

Levenslang

Het veranderen van je leefstijl is niet makkelijk en je gezonde gewicht behouden is misschien nog wel moeilijker. Ik deel mijn persoonlijke ervaringen en tips met betrekking tot alles wat voor mij met gezond leven te maken heeft. Het is geen perfect verhaal; ook ik heb mijn struggles, ups en downs. Ik heb ook wel eens geen zin om te sporten. Of ik alleen nog maar gezond eet? Nee, de verleidingen zijn niet minder geworden, maar de manier waarop ik er mee om ga wel. Ik probeer mijn zoektocht zo eerlijk mogelijk te delen. Ook als ik gewicht aankom of als ik wat minder lekker in mijn vel zit. Vanwege mijn sterk ontwikkelde mindset lukt het me beter dan ooit om me weer te herpakken en bewust te kiezen voor mijn gezondheid. Het blijft een levenslange zoektocht, maar de wil is er.

Leefomgeving

Een gezonde leefstijl betekent ook een gezonde leefomgeving. Het afgelopen jaar ben ik me ook meer bewust geworden van de impact van mijn leefstijl op onze planeet. Het zijn vaak kleine dingen die al een grote impact kunnen hebben, zoals het aanpassen van je eetgewoontes, stoppen met eenmalig gebruik van plastic, maar ook de kleding die je koopt. Ik ben zeker niet het braafste meisje van de klas, maar ik maak wel steeds bewustere keuzes in het belang van een gezonde planeet. Zo eet ik voornamelijk vegetarisch of vegan, pak ik zoveel mogelijk de fiets, ben ik niet vies van tweedehands en samen met mijn kinderen raap ik zwerfafval op. Op tal van manieren kun je meehelpen. Door het goede voorbeeld te geven hoop ik dat mijn kinderen milieubewust opgroeien en het zorgen voor de natuur vanzelfsprekend is.

Verder ben ik meer dan ooit buiten in de natuur en heb ik ook meer groen in huis gehaald. Onze saaie woonkamer heb ik veranderd in een groene oase. Voorheen was de enige plant (boom) in huis de kerstboom in december, inmiddels kun je wel spreken over een urban jungle in huis. Niet alleen sfeervol, maar groen in huis draagt ook bij aan mijn geluksgevoel en gezondheid.

Mijn passie

Ik word super enthousiast van alles wat met gezond leven te maken heeft. Daarom lees ik veel, houd ik het nieuws bij en deel ik mijn ervaringen met veel liefde en groot plezier. Deze blog beheer ik naast mijn parttime job en drukke gezinsleven, omdat ik er blij van word en er veel positieve energie van krijg. Als ik door mijn verhaal te delen anderen bewuster kan maken over gezond leven en kan overtuigen om bewustere keuzes te maken dan ben ik in mijn opzet geslaagd.

Meer…
Wil je meer lezen over mijn leefstijlverandering? Lees hier verder.
Ben je benieuwd waar ik mij dagelijks mee bezig houd? Volg me dan op Instagram. In de ‘highlights’ geef ik je een inkijkje in mijn persoonlijke leven. Ook deel ik regelmatig leuke winacties op mijn feed en vind je korte video’s (onder reels) van mijn workouts.

Zie ook
Interview Ring Fit Adventure Clique magazine – februari 2021
Snelfietsroute Woerden Utrecht – 16 december 2020
Hardlopen in het donker – 3 november 2020
Ik fiets – 15 september 2020
Nintendo Ring Fit Adventure – 1 september 2020
Deelname Harbourrun – 19 mei 2020
Gymjunkie van de week – 11 oktober 2019
Interview Tastybasics – 25 augustus 2019

Volg @stefani_getsfit