Zoeken...
TOP

Leuk dat je op mijn persoonlijke blog terecht bent gekomen. Mijn persoonlijke zoektocht naar een fit en gelukkiger leven is uitgegroeid tot een passie voor gezond leven. Door mijn verhaal te delen, hoop ik jou bewuster te maken van het belang van een gezonde leefstijl. Met die kennis hoop ik je te inspireren om jezelf centraal te stellen, beter voor jezelf te zorgen en bewustere keuzes te maken op weg naar een gezonder én gelukkiger leven. Bovendien is het een mooie stok achter de deur voor mezelf. Ik weet uit eigen ervaring hoe moeilijk het is om gewicht te verliezen en een gezond gewicht te behouden.

Motivatie

In ruim negen maanden ben ik 27 kilo afgevallen (2020) én doe dingen die ik eerder niet voor mogelijk hield. Ik ben gemotiveerd geraakt omdat ik iets heel graag wilde. Ik wilde me fit en gelukkig voelen. Voorheen dacht ik dat het me om de kilo’s zou gaan. “Als ik 20 kg afval, dan ben ik vast gelukkig.” Die wil is ijzersterk. Niet zomaar willen en vervolgens je schouders ophalen, maar een diep verlangen. Je moet willen dat je leven verandert en je bent bereid om er moeite voor te doen. Die intrinsieke motivatie zorgt ervoor dat je de energie kunt opbrengen om door te zetten op lastige momenten. De grootste verandering was mentaal. Het is mijn manier van denken dat mijn leven heeft veranderd.

Mijn verhaal vertel ik je zo eerlijk mogelijk. Ik hoop niet at je op zoek bent naar een perfect verhaal, want die heb ik niet voor je. Gezond leven is een blijvende zoektocht. Ook ik heb mijn struggles, ups en downs en strijd tegen de (ongezonde) kilo’s. Je leefstijl veranderen gaat nu eenmaal met vallen en opstaan. Je kunt niet altijd ‘on top of the game’ zijn. Zo is mijn motivatie niet altijd skihigh. Ik heb wel eens geen zin om te sporten en prop ook nog wel eens een zak snoep in mijn mond. De verleidingen zijn er niet minder geworden, maar de manier waarop ik ermee om ga wel. Dát maakt het verschil. Ik leer elke dag en mijn persoonlijke ervaringen en tips met betrekking tot alles wat voor mij met gezond leven te maken heeft, deel ik.

Van couch potato naar fitmom

Na jaren jojoën en twee zwangerschappen met forse gewichtstoename (lees: 30 kg en 25 kg) had ik er genoeg van. Ik wilde als fitte en gelukkige mama door het leven gaan. In plaats daarvan plofte ik ’s avonds uitgeput op de bank met een reep chocolade én een zak chips. Ik had overgewicht, was altijd moe en voelde me niet gelukkig. De afgelopen jaren heb ik het ene na het andere dieet geprobeerd. Pillen, poeders, sappen, het is allemaal de revue gepasseerd. Ik werd slank, maar niets was blijvend effectief.

Deze keer pakte ik het anders aan. Ik besloot me met name te richten op mijn mindset, zelfliefde en ontspanning in de natuur. Als stok achter de deur begon ik met het delen van mijn reis op Instagram als een soort dagboek. Het was spannend om ‘mezelf bloot te geven’ door met mijn foto’s viral te gaan en mijn persoonlijke strubbelingen te delen. Maar voor mij was én is dit nog steeds de motivatie om het beste uit mezelf te halen.

Er zijn allerlei richtlijnen over voeding en beweging voor een gezond leven. Zoveel mensen, zoveel leefstijlen, want je leefstijl is persoonlijk. Wat voor de één werkt, werkt niet per sé voor de ander. Volgens mij is er niet één juiste manier van gezond leven, maar is een gezonde leefstijl voor iedereen anders. Ieder mens en lijf is uniek. Je leefstijl veranderen is een persoonlijke zoektocht die tijd kost. Gun jezelf de tijd om te ontdekken wat voor jou werkt. Een leefstijl is namelijk voor de rest van je leven.

Bloed, zweet en tranen

Als je wilt veranderen, dan moet je er moeite voor doen. Het gaat niet vanzelf en het kost je bloed, zweet en tranen. Gezond leven houdt in dat je er iedere dag voor kiest. Het is een bewuste keuze die je maakt om iets wel of niet te doen. Ik moest hard werken aan het vertrouwen in mezelf en een positief denkpatroon. Als je jezelf decennia lang naar beneden hebt gepraat dan kost het tijd en bakken vol energie om te veranderen. Daarom is het oprecht belangrijk om vriendelijk voor jezelf te zijn. Om jezelf bij elkaar te kunnen rapen, de handen uit de mouwen te steken, je schouders eronder te zetten en je tanden erin te bijten.

Zonder positieve instelling kom je nergens. Positief denken is niet vanzelfsprekend. Ik zag altijd beren op de weg en dacht altijd aan zwarte scenario. Tja, we zijn nu eenmaal niet allemaal geboren met het positiviteitsgen. Maar dat betekent niet dat je het daarbij hoeft te laten zitten. Ik was me er eerder niet van bewust, maar positief denken kun je leren. Je kiest ervoor om op een bepaalde manier door het leven te gaan. Kies waar je aandacht aan schenkt en energie in stopt.

Het gras is altijd groener

Hiervoor vergeleek ik mezelf doorlopend met anderen. Ik praatte altijd neerbuigend over mezelf en vond mezelf nooit goed genoeg. Door simpele oefeningen heb ik deze negatieve denkspiraal kunnen doorbreken. Zo forceerde ik mezelf tot een complimentje als ik in de spiegel keek en elke dag te benoemen waar ik dankbaar voor ben. Ik ben trots op waar ik nu sta en wat ik heb bereikt. Ik heb diepe dalen gekend, maar ben sterker dan ooit. Persoonlijke groei vraagt om inzet, iedere dag.

Eat your veggies

Met alleen paprika kom je er niet. Ik kies dan ook bewust voor een gezond eetpatroon, waarbij ik me richt op meer échte voeding. Ik eet zoveel mogelijk puur natuur en geraffineerde suikers probeer ik te vermijden. Calorieën tel ik niet en ik weeg ook niets af. Zoiets houd ik niet de rest van mijn leven vol. Dit eetpatroon combineer ik met dagelijks bewegen én sporten. Naast een dagelijks ommetje sport ik graag. Ik vind het heerlijk om te sporten. Ik schafte een Fitbit Sense aan, wat me inspireerde om niet alleen meer te bewegen, maar ook te focussen op goede nachtrust en voldoende ontspanning.

Levenslang

Het veranderen van je leefstijl is niet makkelijk en je gezonde gewicht behouden is misschien nog wel moeilijker. Als je eenmaal te zwaar bent geweest dan onthoud je lijf dat. Dit betekent dat je er altijd moeite voor zal moeten blijven doen. Het is geen falen als je toch weer wat kilo’s aankomt of als je uit (emotionele) balans raakt. Gezond leven is geen vaste route op de automatische piloot met een finishlijn in zicht. Het is belangrijk om niet in de slachtofferrol te vluchten als het even tegen zit.

Probeer altijd positief te blijven. Een negatieve kijk op het leven helpt namelijk niet om je weer te herpakken. Geen belerend vingertje naar jezelf, maar accepteer wie je bent. Je bent een mens en geen robot. Blijf altijd doorgaan, want je zult merken dat je steeds sterker in je schoenen gaat staan. Het is jouw keuze. Jij beslist wie je wilt zijn en hoe je wilt leven.

Misschien herken je je in mijn situatie, kan ik je motiveren om een stapje buiten je comfortzone te zetten of raad ik je een leuk boek, recept, uitje of product aan. Het is mijn intentie om je enthousiast te maken over jouw gezondheid. Ik word super enthousiast van alles wat met gezond leven te maken heeft. Daarom lees ik veel, houd ik het nieuws bij en deel ik mijn ervaringen met veel liefde en groot plezier. Deze blog beheer ik naast mijn parttime job en drukke gezinsleven, omdat ik er blij van word en er veel positieve energie van krijg.

Meer…

Wil je meer lezen over mijn leefstijlverandering? Lees hier verder.
Ben je benieuwd waar ik mij dagelijks mee bezig houd? Volg me dan op Instagram. Ik geef je een inkijkje in mijn persoonlijke leven. Ook deel ik regelmatig leuke winacties op mijn feed en vind je korte video’s (onder reels) van mijn workouts.

Zie ook
Interview Ring Fit Adventure Clique magazine – februari 2021
Snelfietsroute Woerden Utrecht – 16 december 2020
Hardlopen in het donker – 3 november 2020
Ik fiets – 15 september 2020
Nintendo Ring Fit Adventure – 1 september 2020
Deelname Harbourrun – 19 mei 2020
Gymjunkie van de week – 11 oktober 2019
Interview Tastybasics – 25 augustus 2019

Volg @stefani_getsfit