Search
Close this search box.

Persoonlijke blog over leefstijl

Persoonlijk / Producten / Reviews

Kleur je stress weg

Met mijn kinderen kleuren en tekenen aan de eettafel vind ik heerlijk. Het zorgt voor een ontspannen en rustig moment. Kleuren roept fijne herinneringen op aan mijn kindertijd. Als kind heb ik ontzettend veel getekend en gekleurd. Ik vind het dan ook erg leuk om te zien dat mijn jongens ook steeds meer interesse hebben om zich te uiten op papier. Hun mooiste tekeningen en kleurplaten hang ik op in huis of lijst ik in. Met plezier kijk ik hoe mijn kinderen hun creativiteit ontwikkelen van krassen en krabbeltjes naar figuren met handen en voeten. Voor mij zijn het allemaal kunstwerken.

Als je ouder wordt, gaat dat kleuren vaak voorbij. De afgelopen jaren heb ik niet veel getekend. Nu ik vaker kleur met mijn kinderen besef ik dat ik het gemist heb om te kleuren. Ik merk dat ik het fijn vind om te doen, omdat het mij een ontspannen gevoel geeft. Als ik kleur zijn mijn gedachten alleen maar bezig met de kleuren die ik wil gebruiken en de rest verdwijnt een beetje naar de achtergrond. Het lijkt wel een soort mindfulness. Ik ben alleen maar bezig met het vakje dat ik kleur en de kleur die ik gebruik. Kleuren en tekenen hebben veel voordelen voor je lichamelijke en geestelijke gezondheid. Het is dan ook niet gek dat kleuren voor jong én oud populair is als creatieve activiteit om bijvoorbeeld beter om te kunnen gaan met stress.

Color is a power which directly influences the soul.

Wassily Kandinsky

De kracht van kleuren

Door te kleuren ontwikkelen mijn kinderen hun creativiteit en fantasie. Van koppoters (poppetjes zonder romp) tekenen ze nu steeds meer herkenbare figuren. Ze vertellen van alles over hun tekeningen. Met het kleuren van kleurplaten kijk ik naar hun kleurkeuzes. Het gebruik van kleur zegt namelijk iets over je gevoel. Kleuren roepen emoties en gevoelens bij je op van blijdschap tot onrust en van ontspanning tot enthousiasme. Als iemand veel donkere kleuren gebruikt, is de kans groter dat hij of zij niet lekker in zijn vel zit. Mijn kinderen gebruiken graag alle kleuren van de regenboog en durven te experimenteren met kleur.

Wereldwijd wordt er onderzoek gedaan naar de positieve effecten van kleuren en tekenen op je gezondheid. Kleuren lijkt misschien een simpele activiteit, maar het vereist concentratie en aandacht voor details. Je vergroot dus je concentratievermogen door te kleuren. Zo krabbel ik tijdens een telefoongesprek of vergadering wel eens bloemetjes of figuurtjes. Herken je dit? Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken, dat mensen die tekenen tijdens het luisteren meer onthouden van de informatie die ze horen. Door regelmatig te tekenen ben je in staat om ervaringen en herinneringen beter te onthouden. Bij het kleuren focus je je op je kleurplaat waardoor de buitenwereld automatisch even wordt buitengesloten. Door te kleuren lukt het me om mijn hoofd leeg te maken en de constante gedachtenstroom even stop te zetten.

Kleuren is een leuke manier van afleiding tijdens een drukke dag!

Door te kleuren, begint een soort meditatieproces, waardoor je ook makkelijker en efficiënter oplossingen schijnt te kunnen vinden voor problemen. Maak je geen zorgen, je hoeft echt geen Rembrandt te zijn. Je hoeft zelfs niet binnen de lijntjes te kleuren. Kleuren is niet alleen weggelegd voor de creatieve mensen onder ons. Ook als je geen groot tekentalent bent, heeft kleuren positieve effecten op je gezondheid. Bovendien kun je kleuren overal. Kleuren is een prachtige manier om eventuele angst te verlichten, te ontstressen, te revalideren en zelfzorg te oefenen. We zijn ons veelal bewust van het belang van bewegen, maar onderschat je geestelijke gezondheid niet. Kleuren is dan ook zeker geen verspilde tijd!

Kleurboek voor volwassenen

Om de gewenste gezondheidseffecten te hebben, schijnt een simpele kleurplaat al te voldoen. Toch word ik blij van kleurboeken voor volwassenen met veelal complexe tekeningen met veel details. Dit daagt me uit en het voltooien van zo’n tekening geeft een gevoel van voldoening. Daarmee vergroot je weer je eigenwaarde, waardoor je lekkerder in je vel zit.

Magische jungle

De wereldberoemde illustratrice Johanna Basford illustreert fantasierijke en gedetailleerde kleurboeken voor jong en oud. Van haar kleurboeken zijn wereldwijd meer dan 16 miljoen exemplaren verkocht. Het nieuwste kleurboek van Johanna Basford is ‘Magische jungle‘ die je meeneemt op ontdekkingstocht door de wonderlijke dierenwereld. Met de mooiste kleuren kun je de weelderige natuur en zijn bewoners, zoals gespikkelde boomkikkers, stilzwevende kolibries, sluipende tijgers en speelse apen tot leven laten komen. Met dit prachtige kleurboek kun je je fantasie de vrije loop laten en geef je kleur aan de mooiste tropische bloemen en planten. Tijdens het kleuren lijkt de tijd even stil te staan.

Wereld van bloemen

Ook het boek ‘Wereld van bloemen‘ van Johanna Basford vind ik prachtig. We kunnen niet allemaal de wereld over reizen op zoek naar zeldzame en exotische bloemen, maar met dit kleurboek waan je je in een wereld van bloemen die jij met kleur tot leven kunt brengen.

Soulmates

Ook kleur ik graag in het boek ‘Soulmates‘ van Hanna Karlzons. Dit boek met harde kaft en dik papier bevat prachtige tekeningen van portretten van fleurige dames en hun soulmates, oftewel spirit animal. Ben je toe aan wat rust en concentratie? Laat je vooral betoveren door de inspirerende en rustgevende wereld van kleuren.

Kleurpotloden

Je kunt natuurlijk de kleurpotloden van je kinderen gebruiken voor je kleurboek, maar er zit veel verschil in de kwaliteit in potloden. Bruynzeel Expression vind ik een mooie basis voor iedereen die graag creatief bezig is. Voor jou, als beginnend kunstenaar, is een mooie set om je tekenskills te ontdekken. De potloden zijn van hoogwaardige kwaliteit, geven veel kleur en hebben een dikke stift en liggen goed in de hand.

Tot slot

Kleuren is niet alleen leuk om te doen, maar ontwikkelt je hersenen, geeft zelfvertrouwen, verbetert onze motorische en visuele vaardigheden, inspireert creatief denken en helpt ons nieuwe kansen en oplossingen te zien. Bovendien zorgt het voor een ontspannen moment. Meer dan voldoende redenen om je creativiteit te ontwikkelen en je creatieve grenzen te verleggen!

Creativiteit zit in ieder van ons. Add some color to your life!

SHARE: 

GERELATEERD

WELKOM OP MIJN BLOG!

EVEN VOORSTELLEN

Mijn naam is Stéfani, 38 jaar, getrouwd en werkende mama van twee jongens. Op eigen kracht veranderde ik mijn leefstijl van ‘couch potato’ naar ‘fitmom’. Mijn persoonlijke zoektocht is uitgegroeid in een passie voor gezond leven. Ik geef je een inkijkje in mijn persoonlijke leven en hoop je te enthousiasmeren om bewustere keuzes te maken en álles uit het leven te halen. Lees verder: Over mij.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

tastybasics logo