Zoeken...
TOP
Gezondheid Leefstijl Mindset Persoonlijk

Huilen is gezond

Ken je het gevoel dat het je net allemaal te hoog zit en de tranen in je ogen schieten? Het is alweer een tijdje terug toen ik op z’n zachts gezegd door mijn reserves heen zat door een chronisch slaapgebrek. Ik had die ochtend per ongeluk een dubbele zaalreservering gemaakt. Zoiets kan gebeuren, vervelend maar geen man overboord. Later die middag sprak mijn collega mij hier vriendelijk op aan. Toen gebeurde het. Ik barstte in snikken uit en de tranen stroomden over mijn wangen. Die opmerking, het was geen kritiek, meer een grapje eigenlijk, was voor mij de druppel. Mijn collega schrok van mijn reactie, maar het had natuurlijk helemaal niets met hem of die dubbele zaalreservering te maken. Als je te weinig of slecht slaapt, kun je op een gegeven moment niet meer functioneren. Ik had mezelf niet meer onder controle. De emotie overviel me en ik schaamde me. Ik wilde niet huilen, maar ik kon mijn tranen niet bedwingen. Ik was bang dat mijn collega dacht dat ik zwak was, mijn werk niet aankon, emotioneel labiel en/of onprofessioneel was.

Tranen zijn geen teken van zwakte, maar een teken van kracht.

Moedige emotie

Ondanks die gevoelens van kwetsbaarheid luchtte de huilbui ook op. Het voelde alsof de spanning uit mijn lijf verdween. Alsof mijn lijf het even nodig had om me te uiten en mijn emoties ‘eruit te huilen’. Wat ik me destijds nog niet zo besefte, is dat huilen voor de meeste mensen heel gezond is.

Ik dacht dat het makkelijker was om alles voor mezelf te houden en te zeggen dat het allemaal wel prima ging in plaats van toe te geven dat het me eigenlijk teveel werd. Huilen wordt vaak gezien als een zwakte, terwijl het eigenlijk een moedige emotie is. Volgens wetenschappers is het beter voor je gezondheid om je kwetsbaarheid te omarmen. Het opkroppen en onderdrukken van emoties is niet goed voor je en verhoogt zelfs de kans op hartziekten. Het is dus juist moedig om je gevoelens niet te ontwijken, er eerlijk over te zijn en er iets mee te doen. Je durft jezelf te uiten en dat vergt kracht. Die moed en het durven tonen van je kwetsbaarheid is ook nodig voor een liefdevol leven met diepe connecties met anderen. Ik had het zelf niet zo gedacht, maar mijn werkrelatie met die betreffende collega is er eigenlijk alleen maar beter geworden.

Positieve effecten

Huilen heeft nog een aantal positieve effecten op je gezondheid. Ten eerste helpen tranen je om te zien. Door traanvocht blijven je ogen vochtig en dit voorkomt dat de slijmvliezen uitdrogen. Zonder tranen zou je dus niets kunnen zien. Ook werken tranen als een natuurlijk kalmeringsmiddel. Huilen is een natuurlijk beschermingsmechanisme, het zorgt voor de aanmaak van een pijnstillend hormoon oxytocine. Hierdoor kalmeer je en verbeter je je gemoedsrust. Door te huilen loop je bijvoorbeeld minder risico op ooginfecties door te huilen. Of als je huilt bij harde wind of wanneer je iets in je oog krijgt, is je lijf bezig bacteriën te bestrijden. Het helpt dus om je tranen de vrije loop te laten als zich zo’n moment voordoet. Wees niet bang om je kwetsbaar op te stellen. Huilen is oké.

Huilen om spanning te ontladen is waarschijnlijk even belangrijk voor een gezonde ontwikkeling als eten, slapen en vastgehouden worden.
A. Solter

Stéfani gets fit

«

»

Volg @stefani_getsfit