Search
Close this search box.

Persoonlijke blog over leefstijl

Boeken / Reviews

Highway to health | Sanne Mouha

In het boek Highway to health neemt diëtiste Sanne Mouha je mee met als eindbestemming een lekkere, gezonde levensstijl die je moeiteloos kunt volhouden. Op een leuke en creatieve manier deelt Sanne veel goede informatie over gezond eten en leven. In een challenge van dertig dagen wordt je elke dag uitgedaagd op het gebied van voeding, beweging en ontspanning om jouw doel te bereiken. Sanne’s succesformule: nooit saai, altijd snel klaar en bovenal met resultaat.

Do something today that your future self will thank you for!

Er worden zoveel boeken geschreven over gezond leven, waarom springt dit boek er tussenuit? Highway to health vind ik een heerlijk boek dat leest als een trein. Met een vlotte schrijfstijl en veel positiviteit maakt Sanne je enthousiast over het maken van gezondere keuzes. Highway to health is een kleurrijk boek met veel leuke foto’s, pakkende quotes en grappige illustraties. Het boek spreekt vast een jong publiek aan. Sanne maakt gezond leven aantrekkelijk. Binnen no time had ik het boek uitgelezen. Als je eenmaal begint, wil je gewoon doorlezen. Bijna jammer dat het boek niet 365 dagen telt, maar ‘slechts’ 30 dagen.

Vier stokpaardjes

Er is geen perfect moment om je gezonde leefstijl te beginnen. Om een gezonde leefstijl de rest van je leven vol te houden, moet je niet wachten op goede dagen, maar het gewoon doen volgens Sanne. En daar ben ik het helemaal mee eens. Ook als het even minder gaat, een feestje of vakantie hebt, is gezond leven van belang. Volgens Sanne zijn er vier belangrijke aspecten bij de verandering naar een gezonde levensstijl: leefstijl, aandacht voor mind & mood, maaltijden en activiteit. Als je je goed voelt, zal je je anders gedragen en daardoor ook bewuster gaan eten. Vergeet vooral niet om plezier te hebben en elke dag iets voor jezelf te doen. Elke dag is een nieuwe dag om een aspect van een gezonde leefstijl aandacht te geven. Zo bespreekt Sanne elke dag een stap die je kunt zetten naar een gezondere levensstijl. Bij elke stap krijg je uitleg waarom de uitdaging belangrijk is, tips hoe je het beste kunt beginnen en wat eventuele valkuilen zijn.

Zeven dagen heeft één week

De benamingen voor de dagen van de week vind ik extra kracht geven aan de challenge: Machtige Maandag, Dorstige Dinsdag, Watetenwevandaag Woensdag, No Drama Donderdag, Vitamine Vrijdag, Zweterige Zaterdag en Zen Zondag. De uitdagingen passen hierbij. Het doel van de challenges is niet per se gewichtsverlies, maar door gezonder te leven en verantwoord om te gaan met voeding zal je automatisch een gezond gewicht bereiken. De adviezen van Sanne zijn gebaseerd op wetenschappelijke onderzoeken en haar eigen praktische ervaring als diëtiste. De adviezen zet Sanne kracht bij met humor. Vergeet vooral niet om lol te hebben!

Daag jezelf uit

In dertig dagen heb je dertig challenges achter de rug. De challenges zijn vrij eenvoudig. Denk bijvoorbeeld aan het drinken van water in plaats van andere (suikerhoudende) dranken, dagelijks twintig minuten bewegen en elke dag iets voor jezelf doen. Toch kunnen alle uitdagingen bij elkaar opgeteld een grote verandering zijn. Volgens Sanne is een maand lang genoeg om van gezond leven een gewoonte te maken. Herhaling van verschillende kleine aanpassingen is veel doeltreffender en vooral blijvend.

Balance is what we need!

Ik heb persoonlijk ervaren dat het mij meer tijd kost om mijn leefstijl blijvend te veranderen, maar ook in Sanne’s boek houdt het niet op na dertig dagen. Uiteraard kun je je eigen tijd nemen en langer over een challenge doen indien nodig. Ook Sanne beseft dat de ene challenge meer aandacht vergt dan een andere challenge. Voor de één is het makkelijker om dagelijks te bewegen en voor de ander is het makkelijker om suikerhoudende dranken te laten staan. Het boek geeft in ieder geval goede handvatten om je eigen gezonde leefstijl te ontwikkelen.

Tot slot

Highway to health vind ik een super leuk boek dat mijn manier van gezond leven bevestigt. Herkenning vond ik op allerlei punten. Gezond leven heeft veel verschillende aspecten en het is zoeken naar een balans, een leefstijl die je vol kunt blijven houden. Sanne adviseert om regelmatig te eten om hongergevoelens te voorkomen. Die gevoelens kunnen ervoor zorgen dat je ongezonde keuzes maakt. Ook hier herken ik mij in. Als ik tussendoortjes oversla, is er een grotere kans dat ik ongezondere keuzes maak door spontane trek. Dagelijkse beweging waarbij Sanne een stappenteller adviseert. Zelf maak ik gebruik van een Fitbit activitytracker, die mij als een soort persoonlijke fitcoach extra motiveert om dagelijks te bewegen. Sanne steekt ook niet onder stoelen of banken dat je goed voor jezelf moet zorgen en een leefstijl creëert dat bij je past. Het is de bedoeling dat het je op een gegeven moment natuurlijk afgaat en je je nieuwe leefstijl blijft volhouden. De energie en motivatie die ik van dit boek krijg, maken me enthousiast en zorgen voor een extra kick! Sanne’s enthousiasme over gezond leven werkt inspirerend en aanstekelijk.

Highway to Health | Sanne Mouha | Horizon | o.a. te koop bij Bol.com

Hier vind je meer boekreviews: Boeken.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is 190605-boeken-pp-728x90.jpg

WELKOM OP MIJN BLOG!

EVEN VOORSTELLEN

Mijn naam is Stéfani, 38 jaar, getrouwd en werkende mama van twee jongens. Op eigen kracht veranderde ik mijn leefstijl van ‘couch potato’ naar ‘fitmom’. Mijn persoonlijke zoektocht is uitgegroeid in een passie voor gezond leven. Ik geef je een inkijkje in mijn persoonlijke leven en hoop je te enthousiasmeren om bewustere keuzes te maken en álles uit het leven te halen. Lees verder: Over mij.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

tastybasics logo