Search
Close this search box.

Persoonlijke blog over leefstijl

Boeken / Reviews

Het ‘Grote’ Onthamsteren Kookboek

Op een makkelijke manier je volle voorraadkast legen

Weet je nog dat heel Nederland ging hamsteren aan het begin van de coronacrisis? Tegen de tijd dat de hamsterdrang bij mij aansloeg, waren de wc-rollen al uitverkocht. Sinds maart liggen de voorraadkasten vol met peulvruchten, pasta, rijst en andere houdbare etenswaren. Maar wat moet je met die voorraad als alles straks niet meer houdbaar is? Of je nu aan het begin van de coronacrisis teveel voorraad hebt ingeslagen of dat je eigenlijk altijd een overvolle voorraadkast hebt: er komt een moment dat de boel moet worden leeggegeten. Vriendinnen Emma Zuidam en Bianca Krijnen-Splint maakten een kookboek over onthamsteren: Het ‘Grote’ Onthamsterkookboek. In dit boek laten de vriendinnen zien hoe je op een makkelijke manier je volle voorraadkast leegt.

Voedselverspilling

In Nederland wordt jaarlijks veel voedsel weggegooid. Volgens het Voedingscentrum gaat van de 377 kilo voedsel die iedere Nederlander gemiddeld koopt per jaar, thuis 34,3 kilo de vuilnisbak in – ter waarde van 120 euro. Dat is in totaal 589 miljoen kilo voedsel per jaar. Een bomvolle voorraadkast is in menig huishouden de orde van de dag.  Zeker als je een beetje fanatiek aanslaat op de supermarktaanbiedingen of wordt aangestoken met de drang om te hamsteren. Het kan een prettig gevoel geven om te weten dat er voldoende eten in huis is, voor het geval dat. Maar die voorraad moet ook een keer worden opgegeten. Producten in blikken en potten zijn doorgaans lang houdbaar, maar als je ze ongebruikt in voorraadkast laat staan, is dat ook verspilling, aldus de vriendinnen.

Inhoud

In Het ‘Grote’ Onthamsteren Kookboek vind je makkelijke recepten die je in een mum van tijd op tafel tovert. Alle recepten zijn budgetproof, gemaakt van hooguit zeven simpele ingrediënten en staan binnen een handomdraai op tafel. Het boek begint met tips voordat je je voorraadkast gaat uitmesten. Vervolgens zijn de recepten verdeeld in ontbijt, lunch, diner, snacks en dessert. De recepten hebben hippe en ook hilarische namen zoals Hotel-de-Botel-pastaschotel, Stoof tot nadenken en het Zalm je maar gebeuren. De ingrediënten die worden gebruikt, zijn bij iedereen wel bekend en de bereidingstijd is in de meeste gevallen kort.

Meer dan 52 onthamsterrecepten

Naast de recepten vind je ook een register met allerlei losse producten. De paginacijfers achter de producten verwijzen naar een recept waarin de producten verwerkt kunnen worden. Het boek bevat illustraties in zwart wit en handige tips, zoals ‘Goed voor je portemonnee’ of ‘dat je niet meer uit je werk naar de supermarkt hoeft te sjezen om een culinair hoogstandje te bedenken en in elkaar te flansen’. Een leuke extra vind ik de DIY knutseltips. Al je potjes, blikjes en wc-rollen bij het grofvuil mieteren is immers zonde. Nadat je de gerechten uit dit boek in elkaar geflanst hebt, kun je nog genoeg doen met alle verpakkingen waarmee je opgescheept komt te zitten.

Tot slot

Het ‘Grote’ Onthamsteren kookboek bevat makkelijke recepten die duidelijk zijn. Bovendien worden er ook variatietips gegeven waarmee je ook nog eindeloos kunt variëren. Er wordt veel gebruik gemaakt van groenten en fruit uit potjes en blikjes en ook het nodige diepvriesvoer ontbreekt niet in de recepten. Met dit boek leeg je op een creatieve en smakelijke wijze je keukenkastjes, diepvries en koelkast. Budgetproof en vol met verrassende en makkelijke recepten die je in een handomdraai op tafel zet. De vriendinnen Emma en Bianca dragen zo bij aan bewuster leven en vooruitdenken over eten. Onnodig eten weggooien is niet alleen zonder voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Wil jij meer verspillingsvrij zijn? Download dan de app Verspillingsvrije coach van Milieu Centraal in Google Play of de Appstore en krijg inspiratie, tips en challenges voor in jouw keuken.

Het ‘Grote’ Onthamsteren kookboek | Emma Zuidam & Bianca Krijnen-Splint | Splint media | 2020

SHARE: 

WELKOM OP MIJN BLOG!

EVEN VOORSTELLEN

Mijn naam is Stéfani, 38 jaar, getrouwd en werkende mama van twee jongens. Op eigen kracht veranderde ik mijn leefstijl van ‘couch potato’ naar ‘fitmom’. Mijn persoonlijke zoektocht is uitgegroeid in een passie voor gezond leven. Ik geef je een inkijkje in mijn persoonlijke leven en hoop je te enthousiasmeren om bewustere keuzes te maken en álles uit het leven te halen. Lees verder: Over mij.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

tastybasics logo