Search
Close this search box.

Persoonlijke blog over leefstijl

Gezondheid / Leefstijl / Wandelen

Halfuurtje door je buurtje

Wist je dat 1,2 miljoen Nederlanders diabetes hebben? Dat is ongeveer 1 op de 14 personen. Op 14 november vindt de Wereld Diabetes Dag plaats en loop ik een Halfuurtje Door je Buurtje om aandacht te vragen voor diabetes. Iedereen kan vanuit huis aan dit event dat wordt georganiseerd door de Bas van de Goor Foundation, Menzis, SamenGezond en Novo Nordisk.

Diabetes in het algemeen

Wat is dat eigenlijk, diabetes? Een ziekte die je hele lichaam ondermijnt… Toch zijn er veel misverstanden over diabetes, en de ziekte heeft ook nog steeds geheimen. Diabetes heet ook wel suikerziekte en de meest voorkomende soort is diabetes type 2. Negen van de tien mensen met diabetes hebben diabetes type 2. In dit geval heeft het lichaam te weinig van het hormoon insuline die de bloedsuikerspiegel regelt. Door het tekort kan het lichaam de bloedsuiker niet meer in evenwicht houden.

Je leefstijl als preventie

Waardoor diabetes ontstaat, weten we niet precies. Wel is bekend dat mensen eerder diabetes type 2 krijgen als het in de familie zit, als ze te zwaar zijn of als ze weinig bewegen. Maar diabetes is lang niet altijd te voorkomen. Nooit bij diabetes type 1, maar wel vaak bij de diabetes type 2. Met voldoende beweging, gezonde voeding, niet roken en een gezond gewicht kun je het risico op diabetes al tot de helft verkleinen.

In beweging blijven is ontzettend belangrijk. Het liefst elke dag minstens een half uur. Hiervoor hoef je niet persé naar de sportschool, maar je kunt ook wandelen of fietsen in je buurt. Ook hoef je niet per sé een half uur aan één stuk te bewegen. Je kunt ook drie keer per dag even tien minuten stevig doorstappen. Dat is misschien gemakkelijker vol te houden of beter in te passen in je (drukke) dag. Gezond leven is belangrijk, maar helemaal voor mensen met diabetes of voor mensen die veel kans hebben om diabetes te krijgen.

Trek jij je wandelschoenen aan vandaag?

Gezond leven is belangrijk voor ons allemaal. Op Wereld Diabetes Dag trek ik mijn wandelschoenen aan voor een ‘Halfuurtje door je buurtje’. Het is een mooie manier om bewustwording te creëren. Je gewoontes veranderen en anders gaan leven kan moeilijk zijn, maar het is de moeite waard. Voldoende beweging verhoogt je weerstand en het zorgt ervoor dat je je fitter voelt. Het verkleint ook de kans op het krijgen van diabetes. Voor mensen die diabetes hebben, kan bewegen ervoor zorgen dat je minder medicijnen nodig hebt. Alle beetjes helpen! Iedereen kan meedoen op ieder moment van de dag in je eigen buurt en volledig op je eigen tempo. Wandel mee en registreer je wandeling via de SamenGezond-app. Want, wandelen is gezond!

Ook vorig jaar liep ik een mee met de campagne Halfuurtje door je buurtje en was ik één van de 13.982 deelnemers die in totaal 53.500 kilometer wandelden.

SHARE: 

GERELATEERD

WELKOM OP MIJN BLOG!

EVEN VOORSTELLEN

Mijn naam is Stéfani, 38 jaar, getrouwd en werkende mama van twee jongens. Op eigen kracht veranderde ik mijn leefstijl van ‘couch potato’ naar ‘fitmom’. Mijn persoonlijke zoektocht is uitgegroeid in een passie voor gezond leven. Ik geef je een inkijkje in mijn persoonlijke leven en hoop je te enthousiasmeren om bewustere keuzes te maken en álles uit het leven te halen. Lees verder: Over mij.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

tastybasics logo