Search
Close this search box.

Persoonlijke blog over leefstijl

Gezondheid / Leefstijl

5 tips voor een gezonde bloeddruk

bloeddruk meten

Een hoge bloeddruk verhoogt de kans op dementie en andere aandoeningen, zoals een hartinfarct of beroerte. Maar wist je dat je een hoge bloeddruk niet altijd voelt? Ook als je je goed voelt, kun je een te hoge bloeddruk hebben, zonder dat je het merkt. Om erachter te komen of je bloeddruk te hoog is, kun je zelf je bloeddruk meten. Er zijn verschillende manieren om je bloeddruk te verlagen door gezond te leven.   

Meet je eigen bloeddruk

De Hartstichting adviseert om vanaf het 40e levensjaar regelmatig de bloeddruk te controleren. Dat kun je doen met een bloeddrukmeter. Deze zijn via allerlei websites en winkels te koop. Niet alle apparaten zijn echter even betrouwbaar. Op deze pagina van bol.com zie je apparaten die aanbevolen zijn door de Hartstichting.

Tips voor een gezonde bloeddruk

Een te hoge bloeddruk is slecht voor je bloedvaten en kan leiden tot vaatschade. Dit geeft een hoger risico op dementie en hart- en vaatziekten. Het is daarom belangrijk om goed voor je bloedvaten te zorgen. De volgende tips kunnen hierbij helpen:

  1. Niet roken. Stoppen met roken is de beste manier om goed voor je bloedvaten en bloeddruk te zorgen. Roken vergroot de kans op de ziekte van Alzheimer met 45%. Het is echter nooit te laat om te stoppen. Zo hebben ex-rokers van 65 jaar en ouder dezelfde lagere kans op dementie als mensen die nooit hebben gerookt. Lees meer tips op de website van Alzheimer Nederland.  
  2. Beweeg voldoende, de norm is 5×30 minuten per week. Dit is goed voor je bloedvaten en lichaam, maar ook voor je geest. Veel onderzoek laat zien dat mensen die voldoende bewegen minder vaak dementie krijgen. Dat is niet vreemd, aangezien bewegen ontzettend gezond is voor de hersenen.
  3. Eet gezond en niet meer dan 6 gram zout. Houd bijvoorbeeld een eetdagboek bij via mijn eetmeter om erachter te komen hoeveel je eet en hoeveel zout je binnenkrijgt. Vermijd kant- en klare producten, deze bevatten vaak veel zout.   
  4. Houd een gezond gewicht aan. In Nederland heeft de helft van de volwassenen ermee te maken. Gelukkig is een klein beetje overgewicht niet meteen heel slecht voor je brein. Bij ernstig overgewicht neemt het risico op verschillende ziektes én dementie echter wel toe. Afvallen helpt dan.
  5. Volgens onderzoek is geen of maximaal één glas alcohol per dag het beste voor je lichaam.

Bovenstaande tips komen van Alzheimer Nederland

Meer gezondheid

Header: Pexels

SHARE: 

GERELATEERD

WELKOM OP MIJN BLOG!

EVEN VOORSTELLEN

Mijn naam is Stéfani, 38 jaar, getrouwd en werkende mama van twee jongens. Op eigen kracht veranderde ik mijn leefstijl van ‘couch potato’ naar ‘fitmom’. Mijn persoonlijke zoektocht is uitgegroeid in een passie voor gezond leven. Ik geef je een inkijkje in mijn persoonlijke leven en hoop je te enthousiasmeren om bewustere keuzes te maken en álles uit het leven te halen. Lees verder: Over mij.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

tastybasics logo