Zoeken...
TOP
Gezondheid Leefstijl

Gecombineerde leefstijlinterventie

Je leefstijl veranderen is niet makkelijk. Alles telt mee als het om je gezondheid gaat. Het gaat al snel over gezond eten en meer bewegen, maar er komt veel meer bij kijken. Het gaat niet vanzelf en je komt voor heel wat obstakels te staan, met name jezelf. Je wordt continu met jezelf geconfronteerd als je veranderingen wilt aanbrengen. Als je overgewicht of obesitas hebt dan zorgt dit voor gezondheidsrisico’s. Vanuit de basisverzekering wordt leefstijlinterventie vergoed met als doel om overgewicht te verminderen en het risico op aandoeningen te verminderen. De gecombineerde leefstijlinterventie is gericht op blijvende gedragsverandering rond de gezonde leefstijl.

Het programma

Als deelnemer aan een gecombineerde leefstijlinterventie krijg je advies en begeleiding over gezonde voeding en het aanleren van gezonde eetgewoontes, dagelijks bewegen conform de richtlijn Gezond Bewegen en het realiseren van de gedragsverandering die nodig is om een gezonde leefstijl te verwerven en te behouden.

Je leefstijl veranderen kost tijd. Om een blijvende gedragsverandering te realiseren bestaat het programma dan ook uit een behandelfase (twaalf maanden) en een onderhoudsfase (twaalf maanden). Samen met de leefstijlcoach kijk je welke veranderingen in je leefstijl al een groot effect kan hebben. Samen stel je doelen op waaruit acties volgen die bij je passen, in je eigen tempo. Je krijgt individuele aandacht, maar je kunt ook ervaringen uitwisselen in een groep.

Deelnemen

Niet iedereen met overgewicht of obesitas komt in aanmerking voor een GLI. Dit kan pas vanaf een matig verhoogd gewicht gerelateerd gezondheidsrisico, zoals vastgelegd in de indicatiecriteria van de NHG-richtlijn Obesitas en de Zorgstandaard Obesitas. Het programma is vooralsnog alleen toegankelijk voor volwassenen. Het hebben van een goede motivatie voor deelname aan, en afronding van het complete zorgprogramma is essentieel. De huisarts , praktijk-ondersteuner of specialist stellen vast of je in aanmerking komt voor een GLI. Een verwijzing is noodzakelijk voor deelname aan het programma. Als je in aanmerking komt voor de GLI dan worden de kosten vergoed vanuit de basisverzekering.

Meer weten?

Wil je meer weten over de gecombineerde leefstijlinterventie? Neem dan een kijkje op de website van de Nederlandse Zorgautoriteit, de website van de Nederlandse Stichting Over Gewicht of neem contact op met je huisarts.

Lees ook: Activitytrackers en leefstijlapps, werkt dat nu echt?

Stéfani gets fit
TAGS:, ,

«

»

Volg @stefani_getsfit