Zoeken...
TOP
Producten Reviews

Fitbit charge 4

Update december 2020: Sinds kort maak ik gebruik van de Fitbit Sense.

Meten is weten. Met die gedachte kocht ik mijn eerste Fitbit, een gezondheids- en activitytracker, om mij te helpen naar een fit en gelukkig leven. Ik koos voor de Fitbit Charge 3 waarmee ik dag én nacht in de gaten kan houden hoe actief ik ben, hoeveel stappen ik zet en mijn calorieverbruik kan bekijken. Fitbit registreert ook hoeveel ik slaap en wat de kwaliteit van mijn slaap is. Ook daag ik met mijn Fitbit regelmatig collega’s en vrienden uit wie het meest aantal stappen zet tijdens een werkweek.

Fitbit is een onmisbare aanvulling op mijn gezonde leefstijl!

Alleen voor het opladen doe ik mijn Fitbit af, verder draag ik hem dag- en nacht. Zelfs met douchen of in bad hoef ik hem niet af te doen, want mijn Fitbit is waterdicht tot 50 meter diep. Als een soort van persoonlijke coach heeft de Charge 3 mij geholpen tijdens mijn leefstijlverandering. Ik richtte me niet alleen op het verliezen van kilo’s door gezonder te eten, maar ook op dagelijkse beweging, mindset, ontspanning en voldoende slaap.

Fitbit Charge 4

Eind maart lanceerde Fitbit de opvolger van de Charge 3: de Fitbit Charge 4. Mijn Charge 3 ziet er na 1,5 jaar gebruik nog steeds uit als nieuw, maar ik werd erg nieuwsgierig naar de functionaliteiten van het nieuwste model. Op het oog lijken ze op elkaar met een smal en compact design, maar de Charge 4 is wel degelijk een opvolger met o.a. een ingebouwde gps ontvanger, minuten in actieve zones en Fitbit pay. Ik vertel je meer over de verschillen tussen de Charge 3 en Charge 4 en deel mijn persoonlijke ervaringen.

Charge 3 vs. Charge 4

Ingebouwde gps en Fitbit pay
Het belangrijkste verschil tussen deze Fitbit-producten is dat de Charge 4 een ingebouwde gps ontvanger heeft. Zonder tussenkomst van je smartphone registreert de tracker je afstand, snelheid en route. Je kunt je telefoon dus thuislaten tijdens een rondje hardlopen of fietsen. Door de ingebouwde gps laat Fitbit je onder het lopen of fietsen ook veel preciezer je gemiddelde snelheid zien. Daarnaast heeft de Charge 4 Fitbit Pay waar je contactloos mee kunt betalen. Zo hoef je in het vervolg niet meer bij de kassa te graaien in je tas naar je portemonnee, maar scan je je Fitbit bij het pinautomaat. De Charge 4 biedt ook ondersteuning voor Spotify, maar deze functie gebruik ik niet.

Minuten in actieve zones
Met de Fitbit Charge 3 richtte ik me op het aantal stappen per dag (of gemiddeld per week). De Nederlandse Hartstichting beveelt 150 minuten gemiddelde activiteit of 75 minuten intensieve activiteit per week aan. Als je wekelijks voor 150 minuten gemiddelde activiteit gaat, kan dat je algehele welzijn verbeteren, zorgen dat je beter slaapt, minder aankomt en minder angstgevoelens hebt. Fitbit Charge 4 meet je activiteiten slimmer. Met ‘minuten in actieve zones’ wordt bijgehouden hoe lang je een activiteit uitvoert waarvan je hart sneller gaat kloppen. Je kunt met je Charge 4 dus bijhouden of je aan dit advies voldoet. Ik vind dit ook weer een waardevolle toevoeging ten opzichte van de Charge 3.

Hoe verdien ik minuten in actieve zones / hoe werkt het?
Verdien gedurende de dag minuten in actieve zones of actieve minuten (afhankelijk van je apparaat) met activiteiten waarvan je hart sneller gaat kloppen. Je verdient minuten in actieve zones voor de tijd die je besteedt in de vetverbrandings-, cardio- of piekzone. Om je tijd te optimaliseren, verdien je twee minuten in actieve zones voor elke minuut die je besteedt in de cardio- of piekzone. Hartslagzones zijn aangepast op basis van je conditieniveau en leeftijd. Lees meer informatie hier.

Slaapmodus
De slaapregistratie is een stuk uitgebreider geworden. Je slaap krijgt een score op basis van de verhouding tussen diepe slaap, lichte slaap en remslaap. Nieuw is ook de slaapmodus. Met deze modus schakel je meldingen en het oplichten van het scherm tijdelijk uit. Ik beweeg veel in mijn slaap. Met de Charge 3 kwam het nog wel eens voor dat ik het scherm zag oplichten en daar had ik ’s nachts last van.

Vormgeving
De Charge 3 en 4 zien er hetzelfde uit, behalve een nieuwe kleur. Ik vind de Charge 3 met 51 gram al fijn aanvoelen aan mijn pols, maar de Charge 4 is met 26 gram nog een stuk lichter. Wat ik erg leuk vind aan beide Fitbit-producten is dat je met gemak de bandjes kunt wisselen. Zo kun je je Fitbit ook stijlvol dragen tijdens een avondje uit. Mijn bandjes van Charge 3 passen op de Charge 4, dat is mooi meegenomen.

Batterijduur
De batterij van de Charge 3 gaat voor mijn gevoel eindeloos mee. Eén keer in de zoveel tijd laat ik hem in een uurtje weer op. De Charge 4 heeft een langere batterijduur gekregen, maar ik merk dat bij intensief gebruik en gebruik van de gps-functie de batterij snel leeg is. Binnen twee dagen moet ik hem wel weer even opladen. Dit schijnt echter ook bij gebruik van andere trackers met gps zo te zijn. Zelf heb ik geen vergelijkingsmateriaal.

I can’t move right now, my Fitbit is charging.

Mijn ervaring

Vanaf dag één was ik fan van Fitbit. Deze activity tracker is zoveel meer dan een horloge met stappenteller. Charge 4 is een onmisbare aanvulling op mijn gezonde leefstijl. Fitbit motiveert me om dagelijks voldoende te bewegen. Dat schoot er eerder wel eens in op lange werkdagen. Nu ben ik mij veel meer bewust van het belang van een lunchwandeling tijdens mijn werk of het nemen van de trap in plaats van de lift. En als ik in een uur niet voldoende heb bewogen, word ik hier met een trilling aan herinnerd. Het is leuk en waardevol om een stappendoel of aantal actieve minuten in te stellen en vrienden uit te dagen.

Met Fitbit kun je flink wat badges en trofeeën verdienen met het aantal dagelijkse stappen, klimmen per dag, totaal gelegde afstanden of uitdagingen. Het is toch even een vreugdemomentje als je een badge hebt verdiend of als er een discobal verschijnt in je scherm om aan te geven dat je stappendoel is behaald. Ook de volle groene cirkels in de app doen wonderen voor mijn humeur. Ik zou het leuk vinden als Fitbit de mogelijkheden van de uitdagingen uitbreid, zodat je ook met elkaar kunt strijden met een bepaalde activiteit of om het hoogst aantal geklommen verdiepingen.

Je kunt wel zeggen, dat ik een beetje verslaafd ben geworden aan mijn Fitbit. En ik niet alleen. Mijn man zei altijd dat een activity tracker niets voor hem zou zijn. Hij kreeg mijn Fitbit Charge 3 om uit te proberen. Als grapje noemde hij het een afdankertje, maar binnen één dag was hij verkocht. Hij kocht diezelfde dag nog een nieuw bandje en daagt me nu uit voor de ene na de andere challenge. Vooral de weergave van inkomende oproepen en berichten op zijn telefoon vindt hij fijn, terwijl ik die functionaliteit uit hebt gezet. Heel prettig dat je je Fitbit kunt aanpassen naar je persoonlijke wensen. Je kunt wel stellen dat de Fitbit-verslaving besmettelijk is.

Met Fitbit stel ik steeds weer nieuwe doelen. Eerder daagde ik mezelf uit om 200 verdiepingen in één dag te klimmen. Onlangs las ik over Robert Devrix, die 100.000 stappen in een dag registreerde met zijn Fitbit. Soms moet je je even uitdagen om je grenzen op te zoeken. Om het leuk te houden, stel ik doelen die zowel een uitdaging zijn als haalbaar. Ik ging voor 25.000 stappen in één dag en sluit zeker niet uit dat ik een volgende keer voor de 30.000 stappen ga.

Fitbit | www.fitbit.com | Instagram

Stéfani gets fit

«

»

Volg @stefani_getsfit