Zoeken...
TOP
Leefstijl Mindset Persoonlijk

Eén jaar later…

Precies één jaar geleden begon mijn zoektocht naar een gezonde leefstijl. Als stok achter de deur begon ik een Instagram account. Best spannend om zo de foto’s van je lijf de wereld in te slingeren. Ik was onzeker en begon Engelstalig, dan kwam het voor mijn gevoel niet zo dichtbij. In mijn blog blik ik terug op de afgelopen twaalf maanden.

Het begin

Mijn Instagram account bleek voor mij een goede stok achter de deur. Al gauw kreeg ik motiverende reacties en kwam ik in contact met leuke mensen die ook bezig zijn met een gezonde leefstijl. Ik kreeg inspiratie en motivatie om door te gaan. Door mijn reis te delen, leerde ik mezelf beter kennen. Het zorgde ervoor dat ik eerlijk tegen mezelf moest zijn en erkende dat ik mijn verantwoordelijkheid moest nemen. Eerder kon ik het voor mezelf nog wel goed praten met smoesjes. Maar ik besefte, dat als ik wil veranderen, ik in actie moest komen. Niemand anders gaat het voor me doen. Niet wensen, hopen of dromen, maar DOEN.

Ik kwam er achter dat verandering alles te maken heeft met mindset en zelfliefde. Je moet het écht willen, haalbare doelen stellen en vooral lief zijn voor jezelf. Een gezond gewicht, lekker in mijn vel zitten en me energiek voelen, dat wilde ik graag. Een fitte, sportieve en positieve mama in plaats van een couch patato die altijd moe is en zich (uit zelfmedelijden) volpropt met ongezonde troep.

Aan de slag

Mijn leefstijl heb ik veranderd op eigen kracht. Natuurlijk heb ik me laten inspireren. Bijvoorbeeld door veel te lezen over gezond leven en het veranderen van je mindset. Zo heb ik bijvoorbeeld van Sonja Bakker geleerd om tussendoortjes niet over te slaan om eetbuien te voorkomen. En van Chickslovefood leerde ik eenvoudige recepten met slechts een paar ingrediënten. Drie gezonde maaltijden per dag en drie tussendoortjes, dat werkt voor mij. Ik was me er al gauw van bewust dat het een blijvende zoektocht is. Een gezonde leefstijl is voor iedereen anders. Het moet namelijk bij je passen. Voorheen kon ik snel kilo’s kwijtraken door een streng dieet. Dit keer legde ik de focus op mijn mindset. Zonder positieve instelling kom je immers nergens. Ik mag alles, maar hoef niet alles meer. Goed voor mezelf zorgen, dat staat voor op.

Ik realiseerde dat ik mezelf altijd naar beneden praatte en dat ik wat liever voor mezelf moest zijn. Ik moest inzien dat ik het waard ben om gezond te eten, lekker te bewegen, te ontspannen en goed te slapen. Het kostte me moeite om mijzelf op één te zetten, maar oefening baart kunst. Eerder kon ik de handdoek in de ring gooien als het moeilijk werd, nu weet ik dat de kracht zit in volhouden. Altijd opnieuw beginnen en nooit opgeven. Iedere dag bewust kiezen om je best te doen. En natuurlijk gaat dat de ene dag makkelijker dan de andere dag. Maar dat geeft niet. Je kunt niet altijd op je best zijn en dat is oké.

Bewegen

Om dagelijks meer te bewegen, heb ik een Fitbit aangeschaft om mijn stappen bij te houden. Dit stimuleerde mij om ’s avonds nog een blokje om te gaan als ik mijn doel nog niet had bereikt. Daarnaast ga ik drie keer per week naar de sportschool. Ik sta niet iedere avond in de sportschool, maar dankzij kinderopvang bij mijn sportschool lukt het twee keer per week om overdag te sporten. Door te sporten daag ik mezelf continu uit. Ik begon met cardiotraining en deed er elke keer vijf minuten bij. Zo bouwde ik het op. Tegelijkertijd keek ik een serie en de tijd vloog voorbij. Daarnaast deed ik mee aan spinning groepslessen. Toen ik me zeker genoeg voelde, ben ik ook andere groepslessen gaan volgen en kwam ik erachter dat ik body combat en kickboksen geweldig vindt. Ook was het een persoonlijke overwinning om mee te doen met bootcamp. Variëren vind ik leuk, zo blijft het uitdagend. Ook krachttraining vind ik steeds leuker worden. In oktober heb ik voor het eerst meegedaan aan de Down Under Obstacle Run. Een uitdagend parcours van zes kilometer met 25 obstakels. Het finishen hiervan gaf mijn zelfvertrouwen een enorme boost. Ik kan zoveel meer dan ik ooit had gedacht.

Het proces

Tijdens het veranderen van mijn leefstijl leerde ik mezelf goed kennen. Je staat stil bij wat jij belangrijk vindt en wat jij graag wilt bereiken. Je kunt niet meer je kop in het zand steken, maar moet zelf aan de slag. Het veranderen van je leefstijl is een avontuurlijke zoektocht waarbij je nieuwe producten en activiteiten onderneemt. Je probeert er achter te komen wat bij je past, hoe je graag beweegt en wat je graag eet. Het veranderen van ongezonde gewoonten in gezonde gewoonten gaat niet vanzelf. Je investeert in jezelf en dat kost tijd en moeite. Gun jezelf die tijd. Je leefstijl heb je niet veranderd in een paar weken. Een verandering van 360 graden kan nogal overweldigend zijn. Niet alles moet in één keer. Door kleine stapjes te nemen, kun je je beter focussen en wennen aan de verandering. Net wat bij jou past.

Je zult merken dat je groeit in het proces. Ik heb ervaren dat ik al gauw meer energie kreeg door gezond te eten en mezelf flink in het zweet te werken. Ontspannen vond ik lastig. Er is altijd wel wat te doen en mijn gedachten maken vaak overuren. Het afgelopen jaar heb ik beter geleerd om te ontspannen. Wandelen in de natuur werkt voor mij stressverlagend en ik krijg er een opgewekt gevoel van. Ik heb geleerd om voor mezelf te kiezen, bijvoorbeeld door (zonder schuldgevoel) afspraken te annuleren als ik behoefte had aan tijd voor mezelf. Daarnaast plan ik ook bewust tijd voor mezelf in met een massage of behandeling bij de schoonheidsspecialiste. Ook verwen ik mezelf af en toe met een leuk kookboek of een nieuwe nagellak.

Jubileum

Het afgelopen jaar heb ik een gezond gewicht bereikt, maar behalve dat sta ik een stuk steviger in mijn schoenen. Ik ben een stuk fitter en sta positiever in het leven. Met plezier kijk ik terug op het afgelopen jaar. Ik heb genoten van het proces. Mijn gezonde leefstijl gaat me nu een stuk natuurlijker af, maar niet altijd. Soms kost het moeite, maar ik wil er moeite voor blijven doen. Ik blijf leren en groeien door te vallen, opstaan en weer doorgaan.

Komend jaar ga ik aan de slag met het volgen van mijn hart, zoek ik avontuur op en probeer zo uit mijn comfort zone te treden én verzamel ik mooie belevenissen in plaats van spullen. Lees mijn blog over deze goede voornemens.

Stéfani gets fit

«

»

Volg @stefani_getsfit