Search
Close this search box.

Persoonlijke blog over leefstijl

Boeken / Reviews

De cholesterol mythe – Daan de Wit

Een radicaal nieuwe visie op het ontstaan, voorkomen en omkeren van hart- en vaatziekten

Wereldwijd sterven ieder jaar bijna 18 miljoen mensen aan de gevolgen van hart- en vaatziekten. Dit zorgt niet alleen voor veel pijn en verdriet, maar ook voor hoge zorgkosten. Hoe is het mogelijk dat we leven in een wereld vol kennis en overvloed, maar met zoveel zieke mensen? Roken, een hoge bloeddruk, hoog cholesterol, diabetes of overgewicht verhogen je risico op een hart- of vaatziekte volgens de Hartstichting. Een hoog cholesterol wordt als ongezond beschouwd waardoor veel mensen het advies krijgen om cholesterolverlagende medicatie te slikken. Maar is een hoog cholesterolgehalte altijd ongezond? Is het verstandig om een hoog cholesterolgehalte altijd te verlagen? Cholesterol staat in een kwaad daglicht, maar is dat terecht? In ‘De cholesterol mythe’ deelt Daan de Wit zijn kennis en een radicaal andere visie op cholesterol en hart- en vaatziekten.

Daan de Wit is journalist, verslaggever voor televisie, documentaire en geschreven media. Eerder publiceerde hij drie onderzoeksjournalistieke boeken waaronder: ‘Weet wat je eet op basis van de oudste kennis en de nieuwste wetenschap’. ‘De cholesterol mythe’ is heel informatief en dat kan overweldigend zijn. Het is dan ook geen roman dat je van voren naar achteren hoeft te lezen om er iets aan het hebben. Het is een journalistiek boek dat op basis van feiten en inzichten van wetenschappers een nu nog afwijkende visie op hart- en vaatziekten neerzet. Daarnaast krijg je praktische tips wat je zelf kunt doen voor jouw gezondheid.

Inhoud

Het boek bestaat uit drie delen: 1) Opkomst en ondergang van de cholesterolmythe 2) Moedwillige misleiding 3) Wat je zelf kunt doen voor de gezondheid van je hart en vaten. Hoe zijn we in de huidige situatie verzeild geraakt waarin zo veel mensen hart- en vaatziekten krijgen en op een manier worden behandeld waarover zo veel controverse is? De Wit stelt kritische vragen en naast een stuk geschiedenis schrijft De Wit over zijn gesprekken met huisartsen en specialisten. Ook deelt hij wetenschappelijke (literatuur)onderzoeken. Belangenverstrengelingen worden belicht, net als de gouden tijden voor de farmaceutische industrie met betrekking tot cholesterolverlagers. Interessante theorie om je eigen visie met betrekking tot cholesterol te voeden.

Er gaat een inleiding aan vooraf waarin De Wit schrijft dat er in onze huidige te weinig aandacht is voor wat de patiënt ziekt maakt. Eén van de beste manieren om hart- en vaatziekten aan te pakken is door ze te voorkomen. Dat kan voor tachtig procent met een gezonde leefstijl, aldus Harvard-docent John Abramson. Ook de huidige pandemie bewijst weer het belang van een gezonde leefstijl. Des te interessanter is deel 3 van ‘De cholesterolmythe’ waarin je heel concreet en goed onderbouwd leest wat je zelf kunt doen. Mijn interesse gaat vooral uit naar dit laatste hoofdstuk met praktische tips om sterk te blijven en ziekten te voorkomen. Dit deel bevat handvatten wat je zelf kunt doen voor de gezondheid van je hart en vaten op basis van natuurlijke middelen en zonder medicatie.

Leefstijl

Dit boek bevestigt voor mij dat ik op de goede weg ben. Leefstijl is cruciaal als het gaat om lichamelijke gezondheid. Deze overtuiging van de schrijver van ‘De cholesterolmythe’ deel ik. Niet alleen gezonde voeding en beweging, maar ook geestelijke gezondheid is van groot belang. Het is nodig dat onze maatschappij aandacht gaat besteden aan preventieve gezondheidszorg. Voorkomen is beter dan genezen.

De cholesterolmythe | Daan de Wit | Scriptum | 2020 | ISBN: 978 94 6319 2118 | te koop bij o.a.

WELKOM OP MIJN BLOG!

EVEN VOORSTELLEN

Mijn naam is Stéfani, 38 jaar, getrouwd en werkende mama van twee jongens. Op eigen kracht veranderde ik mijn leefstijl van ‘couch potato’ naar ‘fitmom’. Mijn persoonlijke zoektocht is uitgegroeid in een passie voor gezond leven. Ik geef je een inkijkje in mijn persoonlijke leven en hoop je te enthousiasmeren om bewustere keuzes te maken en álles uit het leven te halen. Lees verder: Over mij.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

tastybasics logo